Кафедра педагогіки
Криворізький державний педагогічний університет

В Україні 26 лютого відзначають День спротиву російській окупації Криму.

Десять років тому диверсійні групи рф почали спроби захопити Крим. 26 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України.

26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ №58/2020 "Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”.

Про Крим, його історію, культуру та традиції - після проходження курсу "Qirim: Крим - це ми" - здобувачі групи ІС-22.

«Qirim: Крим – це ми» - безкоштовний онлайн-курс,  спрямований на вивчення культури й національно-релігійної ідентичності кримських татар, невигаданої історії становлення й розвитку Криму в геополітичному, історичному й економічному вимірі та інших аспектах. Слухачі курсу суттєво можуть розширити свої знання про кримських татар, історичні реалії й геополітичні обставини існування півострова. Також надзвичайно цікавим було ознайомлення із життєвими історіями кримських мешканців. Проходячи цей курс, можна прослухати і опанувати найпоширенішими фразами кримськотатарської мови, та, навіть, вивчити гарний і мелодійний вірш.

26.02 1неформальна Крим

Вікторія Болмосова

На мою думку, цей курс надзвичайно важливий, розвіює багато «імперських міфів» про походження кримських татар і про те «чий Крим» насправді. Отримання нових знань про український  Крим – це частина важливого процесу реінтеграції тимчасово окупованої території. Лише тоді можна по-справжньому сказати «Крим – це Україна», коли ми знатимемо загальну історію, географію, економіку та політико-правові традиції Криму; особливості ідентичності кримських татар та прийняти Крим таким, який він є насправді.

26.022неформальна Крим3

   26.02неформальна Крим5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ярослава Вереша

Найбільше мені сподобалось те, як переплітаються культури різних  народів та створюють неповторну кримську культуру. Раніше Крим      мене приваблював лише свої географічним положенням, адже це поєднання і гір, і моря в одному місці. Зараз же сюди додались    різні  архітектурні пам'ятки, їжа, народна творчість, ті ж вишиванки, які мають особливу назву "орьнек", я навіть не здогадувалась, що у кримської вишивки є своя окрема назва. Також вперше почула як звучить їхня мова і дуже прикро, що в школі ми могли вивчати пушкіна, але ніколи не ознайомлювались з творами того ж Агатангела Кримського. Найкраще запам'яталось слово "достлар", що означає друзі і те, що речення у них утворюються за допомогою суфіксів ,префіксів та афіксів. 

Загалом, курс цікавий, доступно викладена інформація. Я б хотіла, щоб як можна більше людей пройшли цей курс і дізнались про особливості Криму. 

26.02неформальна Крим226.02неформальна Крим4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анастасія Гридіна

Курс "Крим - це ми" дає змогу поринути у Крим з різних аспектів. Бути чесною, останній раз я бачила Крим своїми очами в 2013 році, коли мені було лише 8 років і я пам’ятаю ті гори, коли ми їхали по дорозі, те, як я зачаровано дивилась на пейзажі Кримського півострову. Пам’ятаю чорне море, камінці на пляжі, зоопарк, такий великий і навіть зараз я пам’ятаю, як ми з братом ходили по ньому наче це було вчора. Але це лише мої спогади про Крим з самого дитинства, у більш зрілому віці Крим став асоціюватись з болем, який настав у 2014 році, та вивченню долі Кримськотатарського півострову в курсі шкільної історії.

Курс «Крим – це ми» дав можливість послухати історію корінних земляків Криму після окупації російських військ у 2014, їх історію, поринути у культуру народу, послухати вірші на кримськотатарській мові. Сам курс має чотири модулі, які відповідають за 4 аспекти кримського життя:
«Простір», в якому нас посвятили у історію, спогади та мову кримських татар.

«Культура», який поглибив знання побуту і культурі, а також саме тут було присвячено час для розповідей людей, які тікали від окупації росії з Криму до України і також вагомим було послухати розповідь Мустафи Джемілєва про символи кримських татар.

«Міфи» де ми послухали різні міфи, що стосувалось історії та релігії Криму.

«Стератегія», модуль присвячений реінтеграції України до Криму.
         Крим посідає важливе місце в нашій історії, тож завдяки курсу більшість нарешті зрозуміє важливість Криму у власному патріотизмі та української національної ідентичності. 

26.02неформальна Крим7

26.02 22неформальна Крим6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Владислав Скалкович

Курс "Qirim: Крим - це ми" залишив після себе приємні враження. В першу чергу хотілось подякувати команді, яка працювала над створенням курсу. Кожен розділ, окрім того, що наповнений великою кількістю якісно підібраного матеріалу, створює унікальну атмосферу, яка сприяє глибокому зануренню в обрану тему. Програма не складна, більше сконцентрована на розповіді, адже саме розкриття теми та примноження знань про кримських татар є однією з головних цілей курсу. Бажано, розподіляти теми на окремі дні, щоб краще засвоїти матеріал.

     Та звісно, в першу чергу, ми говоримо про окуповану територію, яка є частиною суверенної української держави, а також волелюбний народ, який проживає на цій території. Головний месседж курсу "Крим -  це ми", це символ боротьби, який розпізнає кожен свідомий українець. Боротьба, яка, на жаль, ще не закінчена. Кримськотатарська мова зарахована до числа мов, які вимирають, етнічний склад населення поступово скорочується. Не останню роль в цьому зіграла кривава політика царського та більшовицького урядів.

     Цей курс - невеликий крок для того, щоб ці символи не були забуті, а кримські татари змогли зберегти свою ідентичність. Естафета, адресована до серця кожного небайдужого. Намисто, зібране з перлів кримської культури. Ще раз хочу подякувати всім причетним до створення курсу і людям, які розповсюджують людяні наративи та роблять внесок в процес реінтеграції. #Крим_це_ми.

24968
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30