Кафедра практичної психології
Психолого-педагогічний факультет

5 березня п.р. в Інституті Соціології НАН України відбувся Круглий стіл на тему: "Особливості підготовки докторів філософії зі спеціальності «Соціологія»: проблеми, досвід, перспективи розвитку».

1

 

Ініціатором Круглого столу була Олена Злобіна, професорка, д.соціол.н., завідувачка відділу соціальної психології і гарант ОНП «Соціологія» в Інституті Соціології НАН України.

В закладах вищої освіти України акредитовано 10 ОНП 054 «Соціологія», гаранти яких долучилися до Круглого столу.

Долучилася до Круглого столу і професорка Алла Лобанова, яка є гарантом ОНП Соціологія у Криворізькому державному педагогічному університеті.

Фокус уваги учасників був спрямований не стільки на успіхи реалізації ОНП, скільки на проблемні моменти, труднощі, що виникають при підготовці аспірантів та окреслення можливих шляхів їх вирішення.

У результаті 2-х годинного обміну думками учасники Круглого столу дійшли таких висновків:

1. Обмінюватися сайтами аспірантур для поінформованості щодо тематики дисертацій.

2. Інститут Соціології може забезпечити підвищення кваліфікації та стажування науковцям кафедр і аспірантам із соціологічних дисциплін.

3. Аспірантура Інституту Соціології відкрита для бажаючих вступити на навчання.

4. Звернутися до НАЗЯВО з наступними пропозиціями:

- розглянути можливість спрощення процедури акредитації та постакредитаціного моніторингу, оскільки вони занадто забюрократизовані;

- розглянути можливості подовження терміну захисту дисертацій, після закінчення аспірантури, враховуючи особливі життєві обставини здобувачів освіти;

- зняти жорстку прив’язку ключових слів наукових праць рецензентів, експертів та опонентів до ключових слів дисертацій, які виносяться на захист, визначивши спільний науковий напрямок і спільну тематику досліджень;

- підвищити з 3-х до 5-ти років термін наукових праць науковців, на основі яких вони можуть виступати у ролі рецензентів, експертів та опонентів при формуванні спеціалізованих разових рад.

 

Учасники щиро подякували Олені Геннадіївні Злобіній за чудову ініціативу проведення Круглого столу, можливість поділитися досвідом і окреслити спільні проблеми удосконалення підготовки докторів філософії зі спеціальності «Соціологія», оскільки вітчизняна соціологічна наука як ніколи раніше потребує молодих талановитих науковців-соціологів та їх нових ідей.

 

25290
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Серпень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31