Кафедра практичної психології
Психолого-педагогічний факультет

15 лютого п.р. відбулося планове засідання науково-методологічного семінару кафедри соціології та масових комунікацій, на якому було заслухано дві доповіді:

аспіранта другого року навчання Дмитра Чижика на тему «Ретроспективний аналіз етносоціологічних ідей Івана Франка» і

доцентки, к.соціол.н. Людмили Черноус на тему: «Стратегії крос-комунікаії в умовах полікультурного освітньо-наукового процесу».

1

Д.Чижик у своїй доповіді розкрив історію і сучасний стан франкознавства; презентував особливості становлення української етносоціології, а також представив етносоціологічні ідеї Івана Франка. Він зокрема зазначив, що науковий апарат етносоціології доцільно використовувати для обґрунтування значущості робіт І. Франка як потенціалу розвитку вітчизняних етносоціологічних досліджень. Основною підставою для цього є етнополітична та релігійна ситуація поліетнічного суспільства Галичини другої половини ХІХ - початку XX ст., детально описана у творчості І. Франка.

2

На основі опрацьованих джерел, Д.Чижик окреслив те коло етнополітичних проблем, які знаходилися у полі зору І Франка, і зберігають актуальність для сучасного українського суспільства: міжетнічна взаємодія, міжетнічний конфлікт, етнічна влада, дискримінація, та національне відродження.

3 4

Л.Черноус акцентувала увагу на тому, що євроінтеграційні процеси української освіти створюють передумови для ефективного здійснення крос-культурних комунікацій студентства, дають змогу скористатися багатовимірними можливостями вказаної мобільності, але їх розвиток та реалізація зіштовхується з цілим рядом труднощів різного порядку та походження, особливо в умовах російської агресії.

Розкривши зміст, принципи крос-культурної комунікації, вона представила своє бачення оптимальних умов, засобів та механізмів її реалізації і наголосила на тому, що крос-культурні комунікативні стратегії є одним з головних засобів налагодження міжкультурного діалогу, досягнення толерантності і взаєморозуміння, подолання суперечностей та конфліктів, які неможливо спрогнозувати, проте слід припустити можливість їх виникнення в освітньому сегменті європейського культурного простору. В умовах мобільності українських студентів слід ознайомити з особливостями крос-культурної комунікації.

Науковці кафедри обговорили презентовані доповіді і ухвалили рішення використовувати представлені наукові матеріали у процесі викладання соціологічних дисциплін.

 

24797
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31