Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Психолого-педагогічний факультет

СПСР обговорення 1 ОП2024 2024

Кафедра продовжила взаємодію зі стейкхолдерами щодо розробки нової освітньої програми «Соціальна та психологічна робота в громаді» зі спеціальності 231 Соціальна робота. Цього разу до обговорення долучилися представники професійної спільноти міста, зокрема асистенти вчителів, викладачі соціальної педагогіки, керівники гуртків, практичні психологи, соціальні педагоги, соціальні працівники територіальних центрів, фахівці з соціальної роботи тощо.

Від робочої групи брали участь у презентації та обговорені освітньої програми Василюк Т. (к.п.н., доцент, в. о. завідувача кафедри), Лисоконь І. (PhD, старший викладач кафедри, гарант програми) та Бережанський І. (студент групи СП-21).

Долучилися зі своїми пропозиціями та зауваженнями: Бабова Н. (соціальний педагог Криворізького обласного ліцею «КОЛІЯ» Дніпропетровської обласної ради); Білько О. (методист відділу підвищення професійних компетенцій працівників надавачів соціальних послуг Дніпропетровського обласного центру соціальних служб); Більницька А. (фахівець з соціальної роботи проєкту «Надання основних послуг у сфері охорони здоров’я, захисту та освіти постраждалому населенню в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях»); Васюк Л. (соціальний педагог Криворізького державного педагогічного університету); Гончар Л. (вчитель-дефектолог Комунального закладу дошкільної освіти комбінованого типу №210 Криворізької міської ради); Манухіна Н. (практичний психолог Криворізької гімназії №4 Криворізької міської ради); Неумивайченко О. (керівник гуртка Комунального позашкільного закладу освіти «ЦНТТУМ Металургійного району» Криворізької міської ради); Ратієва О. (завідуюча Центру менеджменту та якості освіти Державного університету економіки і технологій); Яцун Є. (соціальний педагог Криворізького ліцею «Кредо» Криворізької міської ради) та інші. Під час обгорнення фахівці-практики виказали наступні пропозиції:

- методист відділу підвищення професійних компетенцій працівників надавачів соціальних послуг Дніпропетровського обласного центру соціальних служб Білько О. загалом підтримала ініціативу щодо впровадження нової освітньої програми і підкреслила, що не дивлячись на різні галузі та напрями перевага залишилась саме за соціальної роботою, яка нині в Дніпропетровській області дуже специфічна;

Бабова Н., як випускниця кафедри та соціальний педагог запропонувала посилити освітній компонент «Соціальна, психологічна та педагогічна робота в громаді», а саме збільшити кількість годин на цю дисципліну (не менше 210 годин), оскільки вона є суголосною з назвою програми і є фундаментальною;

- на необхідності внесення до переліку нормативних освітніх компонентів дисципліни «Соціологія» виступила Ратієва О., яка зазначила, що в сучасних умовах роботи над важливим є посилення соціологічного аспекту і вивчення студентами аналітики, формування нових соціальних інститутів; 

- Манухіна Н. запропонувала деталізувати назву освітнього компоненту «Психологія», щоб здобувачі освіти під час ознайомлення з ОПП мали можливість зрозуміти одразу специфіку дисципліни;

- соціальний педагог університету Васюк Л. підтримала ініціативу кафедри щодо впровадження нового освітнього компоненту «Організаційно-правові засади гуманітарної політики України», оскільки в сучасних умовах соціальний педагог або фахівець з соціальної роботи має володіти базовими знаннями про особливості соціально-правового захисту та супроводу клієнтів, організаційні аспекти функціонування держави та права;

- Неумивайченко О. підтримала доцільність запропонованої дисципліни «Теорія і практика колективно-творчого виховання» адже нині є потреба у кваліфікованих кадрах в позашкільній освіти, які володіють не лише класичними педагогічними методами, а й соціально-педагогічними технологіями, оскільки заклади позашкільної освіти стають своєрідними платформами соціалізації та виховання через гурткову роботу;

- схвальний відгук щодо впровадження дисципліни «Дидактика здорового способу життя» висловила Яцун Є., вона зазначила, що в сучасних умовах саме соціальний педагог або фахівець з соціальної роботи володіє універсальними технологіями, які можна застосовувати в питаннях оздоровлення, сексуальної просвіти та формування здорового способу життя.

Загалом фахівці-практики схвально відгукувалися про розроблену освітню програму, а висловлені зауваження та пропозиції будуть розглянуті на засіданні кафедри.

27799

СПСР обговорення 1 202412 квітня 2024 року в дистанційному форматі відбулося обговорення проєкту освітньо-професійної програми «Соціальна і психологічна робота в громаді» зі спеціальністю 231 Соціальна робота зі здобувачами вищої освіти кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи. До участі в обговоренні були залучені здобувачів вищої освіти 1-4 років навчання спеціальності 231 Соціальна робота.

З вітальним словом до присутніх звернулася в. о. завідувача кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Тамара Василюк. Модератором обговорення був асистент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи, доктор філософії з освітніх, педагогічних наук, гарант освітньої програми Ілля Лисоконь. Обговорення проєкту освітньої програми розпочалося з результатів анкетування студентів денної та заочної форми навчання щодо оптимізації кількості нормативних освітніх компонентів (результати) за діючою освітньої програмою. Ілля Лисоконь розповів про результати опитування студентів, особливості нової освітньої програми, можливості працевлаштування, оновлені освітні компоненти (нові та оптимізовані).

До обговорення долучилися студентів всіх років навчання, зокрема Ольга Неумивайченко (група СП-20) зауважила, що поєднання соціального і психологічного компонентів сьогодні є надважливими в умовах війни. Студент групи СП-21 Іван Бережанський підкреслив важливість збільшення психології та введення соціології, як окремої дисципліни, оскільки з його професійної практики зараз є потреба в фахівцях з соціальної роботи, які володітимуть високим рівнем психологічної компетентності. Також студенти надавали і свої пропозиції: 1 - Олександра Герун запропонувала розглянути можливість введення дисципліни, яка буде пов’язана з саморегуляцією в професійній сфері, щоб попередити професійне вигоряння; 2 - Ілона Анісімова запропонувала віднайти можливість і розширити наявний каталог вибіркових дисциплін за рахунок компоненту «Кейс-менеджмент в соціальній роботі».

27800

best pr firms awards 600x336До уваги науково-педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти та стейкхолдерів на виконання наказу по університету від 05 лютого 2024 року № 70 "Про підготовку проєкту освітньо-професійної програми" кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи запрошує всіх бажаючих надати пропозиції щодо оновлення освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів зі спеціальності 231 Соціальна робота для її оновлення на наступний навчальний рік. Розробка проєкту нової освітньо-професійної програми триватиме до 01 квітня 2024 року, а обговорення, пропозиції та доповнення до програми можна буде подати до 15 травня 2024 року.

Запрошуємо всіх бажаючих долучитись до розробки нової освітньої програми. Пропозиції та зауваження можна адерсувати на електронну пошту кафедри [email protected].

27801
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31