Кафедра соціології та масових комунікацій
Факультет географії, туризму та історії

На таку тему 5 липня 2022 року в онлайн-форматі відбулися засідання Правління Соціологічної асоціації України (САУ) та «круглий стіл», який був ініційований Інститутом соціології НАН України і правлінням САУ, в якому взяли участь близько 60 провідних соціологів та молодих науковців країни. Кафедру соціології та масових комунікацій КДПУ представляли Людмила Калашнікова, професорка, д.соціл.н, членкиня правління САУ і Алла Лобанова, професорка, д. соціол. н.

6 8

 

На засіданні Правління САУ обговорювалися питання роботи професійної спільноти соціологів в умовах російської агресії, можливості моральної і матеріальної підтримки колег-соціологів, які зі зброєю в руках наближають перемогу або на волонтерських засадах допомагають ЗСУ та постраждалим від війни людям, а також колегам, які за неймовірно складних умов проводять масштабні емпіричні дослідження, надаючи безцінну інформацію про стан суспільства і настрої людей.

На засіданні круглого столу, модераторами якого виступили Євген Головаха, директор Інституту соціології НАН України і Віль Бакіров, президент САУ, обговорювалися сценарії розвитку післявоєнної України та роль соціологів в них. Олександра Дейнеко (ХНУ імені В. Н. Каразіна), Олексій Антипович (Соціологічна група «Рейтинг»), Сергій Дембіцький (Інститут соціології НАНУ) презентувати результати емпіричних напрацювань щодо вимірювання соціальних індикаторів масштабних змін в українському суспільстві, викликаних війною. Ольга Куценко (КНУ імені Тараса Шевченка), Наталія Коваліско (ЛНУ імені Івана Франка) присвятили свою доповідь питанням соціальної стратифікації, мобільності та структурним нерівностям у воєнній та поствоєнній Україні.

12 13

Володимир Паніотто (КМІС) окреслив можливості нових вимірів соціальної диференціації і соціальної напруженості. Ігор Рущенко (НТУ «Харківський політехнічний інститут») актуалізував проблеми трансформації політичних та правових інститутів післявоєнної України.

Наталія Черниш (ЛНУ імені Івана Франка), Євген Головаха (Інститут соціології НАНУ) поділилися думками щодо проблем і перспектив формування української політичної нації.

Павло Федорченко-Кутуєв (НТУ України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського), Віктор Степаненко (Інститут соціології НАНУ) визначили проблеми політичної та культурної євроінтеграції України у контексті її повоєнного відновлення. Людмила Сокурянська (ХНУ імені В. Н. Каразіна), Віль Бакіров (ХНУ В. Н. Каразіна) визначили можливі ціннісні зрушення у післявоєнній Україні.

Участь у дискусії взяла професорка Алла Лобанова, яка окреслила важливість розвитку у післявоєнний час таких напрямів соціологічної науки, як історія соціології, соціологія міста, промислова соціологія, інвайроментальна соціологія. Акцентувавши увагу на тому, що внаслідок окупації і руйнування інфраструктури Донецької, Луганської та частини Запорізької областей, Дніпропетровський регіон, зокрема Криворіжжя, залишається найбільшим промисловим регіоном України, домінантним напрямком розвитку якого у післявоєнний час є сталий розвиток, що має бути актуальним предметом досліджень соціологів.

Вона також презентувала соціологічній спільноті України сигнальний примірник навчально-методичного посібника «Соціологія. Вступ до спеціальності» для студентів вищих закладів освіти, який укладено спільно з проф. Людмилою Калашніковою.

22 20

Матеріали «круглого столу» планується оприлюднити на сайті САУ, а також у вітчизняних соціологічних виданнях.

19688
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша