Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

08.11.2024 р. на кафедрі туризму та економіки у дистанційному форматі відбулась  звітна конференція з виробничої практики зі спортивного туризму здобувачів освіти спеціальності 014.11 Середня освітя (Фізична культура) із додатковою спеціалізацією "Спортивний туризм"  груп ФК-21 та ЗФК - 21. Практика тривала 3 04.10.2024 по 02.11.2024.

Виробнича практика передбачена структурно-логічною схемою підготовки фахівців ступеня бакалавра за освітньою програмою «Фізична культура». Вона пов’язана з такими навчальними дисциплінами, як «Основи спортивного туризму», «Спеціалізовані види спортивного туризму», «Методика організації спортивно-туристичної роботи в закладах освіти».

Мета виробничої педагогічної практики: оволодіння здобувачами освіти формами, методами, засобами, новітніми технологіями здійснення навчально-виховного процесу в спортивно-туристичних закладах, підприємствах і організаціях різних типів; формування умінь застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності, усвідомлення професійної значущості цих знань; виховання потреби постійного удосконалення професійних знань, умінь, навичок та педагогічної майстерності; розвиток творчої ініціативи, реалізація особистісного творчого потенціалу кожного студента; розвиток дослідницьких умінь у конкретній професійній діяльності.

На конференції здобувачі освіти відзвітували документацією про проходження практики, а також поділились власним враженнями від даного виду навчальної діяльності.

Переважна більшість здобувачів відзначили важливість та користність даного виду діяльності для їх професійного розвитку, самовдосконалаення в обраній галузі. Під час праткичної діяльності здобувачі помітили наявні прогалини у теоретичних знаннях, які і  наздолужили безпосередньо за час практики. Важливе значення, на думку здобувачів освіти, має саме такий тип практики, особливо якщо є можливість проводити очні заняття. Про практику здобувачів освіти позитивно відкликаються ЦТКЕУМ-и за якими вони були закріплені.

Виробнича практика зі спортивного туризму, дозволила здобувачам освіти закріпити теоретичні знання, отримати важливі практичні навички, щодо роботи у системі позашкільної освіти, виховання, особливостей саме спортивно-туристичної роботи, методів та форм проведення занять. Здобувачі освіти набули здатності аналізувати різні типи навчальної та практичної діяльності один одного та самоаналізу проведених занять та заходів.

Щодо ходу практики здобувачі освіти і ЦТКЕУМ активно ділились своїми здобутками у соціальних мережах.

 Практика конф. 8.11.2024  Практика 8.11.2024 2
 Практика 8.11.2024 3  Практика 8.11.2024 4
28153

Студенти спеціальності 242 "Туризм і рекреація" стажуються за кордоном за стабільним режимом вже багато років. Цього літа була відкрита Греція, де в районі півострову Халкідікі на базі місцевих курортних комплексів працювали у туристичній сфері студентки груп ТУР-21 Марія Мартенс та ТУР-23 Дарина Мартенс. Дівчата поділилися власним досвідом.

Дарина Мартенс: "Цього літа я працювала в грецькому готелі Pefkochori, Xenios Port Marina Hotel поблизу міста Пефкохорі на узбережжі Егейського моря, на посаді «барвумен». Досвід виявився цікавим і пізнавальним. Загалом, умови праці були гарні та не дуже важкі. Єдине, що спричиняло дискомфорт – це спека, тому що я працювала на пул-барі під палючим сонцем.  

Проживання було достатньо комфортне. Я мешкала у пʼяти хвилинах пішки від готелю, хоч і на схилі. Ми жили по троє дівчат у кімнаті. На стажування до цього готелю нас приїхало семеро дівчат–ровесниць. Ще до нашого приїзду, там працювала українка, яка заміжня за менеджером–греком і працювала на рецепції. Це дуже спростило моє перебування в нових умовах і сприяло комфорту в роботі. 

Харчувалися ми тричі на день, в останню годину з відвідувачами. Їжа, окрім сніданку, завжди була дуже різноманітна і більш-менш смачна. Іноді, всім персоналом замовляли доставку піци.  

Щодо графіку роботи, то тут нарікань взагалі немає. Я працювала з 10.00 до 18.00, тому не рано прокидалась і вечори проводила за власним бажанням: чи то на море, чи то поїздка у місто. Місто знаходилось в пʼяти хвилинах від готелю по трасі, куди нас довозив автобус за розкладом.  

Таким чином, практика в Греції залишила тільки приємні згадки і цінний досвід, завдяки хорошим людям і не дуже важкій роботі".

Марія Мартенс: "Влітку 2024 року я проходила стажування у 3-зірковому сімейному готелі «Koviou Holiday Village» на узбережжі Егейського моря (Халкідікі) в Греції. Готель розташований між населеними пунктами Нікіті та Мармарас, на, так званому, середньому «пальці» – Сітонії, який є частиною півострова Халькідіки. Тобто, найближчий магазин, або будь-яка інша інфраструктура, знаходиться за 5 кілометрів від місця мого перебування. 

Увесь літній сезон я працювала на двох позиціях: офіціанткою і барвумен, по 2 місяці на кожній. Обидві посади були не дуже важкими у фізичному плані, на скільки це можливо при 40-градусній спеці. Проживання персоналу було в сусідніх з готелем апартаментах, які власники орендували для гостей та власноруч зробили ремонт в номерах. Апартаменти представляють собою дві величезні будівлі з великою кількістю кімнат та називаються «Paradise apartments». Весь персонал жив у кімнатах, розрахованих на двох – п'ятьох людей в одній, і від місця проживання до місця роботи займало до 3 хвилин пішки. Я мешкала в одній кімнаті ще з двома українками 52 та 65 років. 

Харчування було непоганим, так як персонал харчувався разом із гостями, але в окремо відведений для цього час. Поснідати робітники були зобов'язані до сніданку для гостей, повечеряти – після гостей, а обід був лише для персоналу, так як для гостей він не був включений та складався із залишків вчорашньої вечері. 

Щодо графіку роботи, то для мене, як для офіціантки та працівниці бару, робочий день був поділений на дві частини: в ресторан я повинна була приходити на сьому та працювала до опівдня, але якщо виходило звільнитися раніше, то можна було піти раніше, головне – необхідно було закінчити прибирання після сніданку. Потім я була зобов'язана прийти за годину до початку вечері та підготуватися до неї, накрити столи та ін., і вже після вечері знову прибирання за гостями, приблизно до десятої години вечора. 

На барі я працювала 2 години зранку з дев'ятої до одиннадцятої, а далі після п'ти годин перерви – з четвертої до десятої.  

Перевагами цього стажування для мене були:

- висока заробітна платня, як для студентки;

- 4 місяці практики англійської мови;

- якісний досвід роботи в ресторані та на барі;

- невимовно гарне, тепле і дуже прозоре море та прекрасні місцеві краєвиди;

- приємний місцевий персонал.  

Враження від цієї практики у мене залишилися дуже різноманітні.

photo 2024 10 17 14 17 10

photo 2024 10 17 00 18 45 photo 2024 10 17 00 18 42
photo 2024 10 17 14 13 44 2 photo 2024 10 17 14 13 44 3
photo 2024 10 17 00 18 42 2 photo 2024 10 17 00 18 44
photo 2024 10 17 14 13 42 photo 2024 10 17 14 13 44
photo 2024 11 25 11 38 55 photo 2024 11 25 11 39 46
photo 2024 11 25 11 39 50  
27724

Подорожі – це не лише обов’язкова складова фахової підготовки здобувачів освіти за спеціальністю 242 «Туризм і рекреація», а й важлива складова національно-патріотичного виховання молоді. Екскурсія наших студентів до Черкащини вкотре це підтвердила.

Цього разу 5 жовтня 2024 року студенти різних курсів спеціальності 242 "Туризм і рекреація" мали ексклюзивну можливість не просто відвідати пізнавальний об’єкт, а бути присутніми на презентації новоствореного архітектурно-ландшафтного етнографічного комплексу «Совин Яр». Дана подорож була організована доцентом кафедри туризму та економіки Вікторією Пацюк і мала на меті не лише ознайомлення з селом Водяники як новоствореною туристичною дестинацією, а й спрямована на підготовку студентами рекомендацій щодо подальшого сталого туристичного розвитку території.

Молодь була вражена не лише структурою комплексу, в якому професійно поєднані архітектурні споруди, монументальні об’єкти, паркова зона, а й музикою, легендами, цікавими історіями та, звісно, гостинністю господарів.

Висловлюємо вдячність ректору Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександру Володимировичу Черевку та керівниці ГО «Архітектурно-ландшафтний етнографічний комплекс «Совин Яр» ­– Ользі Копчинській за надану студентам можливість відвідати даний захід та гостинний прийом. Всі, хто дотичний до створення даного комплексу, роблять величезну справу у наш буремний час. І тут не лише про створення нових туристичних локацій, спрямованих на покращення ментального здоров’я нашого населення, а, головне, про відродження культурних та духовних традицій та формування патріотичного духу. Ми абсолютно впевнені, що в даного проекту велике туристичне майбутнє і ми будемо пишатись, що були одними із перших його відвідувачів.

Ще однією родзинкою подорожі стало відвідування інсталяції «Серце України» - Географічний центр України, створеної в самому центрі України до 30-річчя нашої незалежності у 2021 році. Саме тут серед мальовничих безкраїх просторів як ніде-інде можна почути стукіт серця нашої Батьківщини.

photo 2024 10 07 21 46 10 photo 2024 10 07 21 49 51
photo 2024 10 07 21 45 42 photo 2024 10 07 21 45 59
photo 2024 10 07 21 46 13 photo 2024 10 07 21 46 30
photo 2024 10 07 21 46 21 photo 2024 10 07 21 46 07
photo 2024 10 07 21 45 47 photo 2024 10 07 21 45 49
photo 2024 10 07 21 45 53 photo 2024 10 07 21 46 27
photo 2024 10 07 21 46 24 photo 2024 10 07 21 46 52
photo 2024 10 07 21 46 49 photo 2024 10 07 21 46 45
photo 2024 10 07 21 46 33 photo 2024 10 07 21 47 05

 

27520

Упродовж 3-х місяців літа, по закінченню 2 курсу бакалаврату дві студентки групи ТУР-22 Богданович Поліна та Гарбарь Анастасія пройшли закордонну практику в одному з найкращих готелів морського узбережжя Болгарії. Базою практики став 5-зірковий величезний готель HVD Reina del Mar у курортному місті Обзор, який розташований майже посередині між Варною та Бургасом.

Ось про що розповідають дівчата:

«Цього літа ми працювали покоївками. Досвід виявився цікавим, проте трохи неоднозначним. Загалом, умови праці були досить комфортні, хоча фізично робота була важкою. Нас забезпечили всім необхідним для виконання обов’язків: видали дві форми, навіть капці, а також надали особисті прилади для прибирання – від ганчірок до відер.

Особливо зручним було проживання. Ми жили в гуртожитку для персоналу, який розташовувався прямо на території готелю. Від гуртожитку до місця роботи всього дві хвилини ходьби. Це спрощувало не лише сам процес добирання до роботи, але й відвідування їдальні.

На жаль, харчування стало одним із найбільших розчарувань. Персонал був розподілений на різні категорії, і, чомусь, офіціанти отримували набагато краще харчування, ніж інші працівники. Були дні, коли ми взагалі пропускали сніданки та обіди, тому що їжа була відверто поганою. Вечеряти часто доводилося у місті.

Щодо графіку роботи, то тут особливих нарікань не було. Наш робочий час був чітко нормованим, і ми не мали потреби перепрацьовувати. Більш того, іноді вдавалося відпочити навіть під час робочого дня, що дозволяло зберегти сили.

Таким чином, досвід роботи в Болгарії залишив суперечливі враження: хороші умови праці та проживання поєднувалися з проблемами з харчуванням, але загалом це був цінний досвід, який ми не забудемо».

Слід додати, що студентки стажувалися на основі договору між вітчизняним туроператором «Олді Тревел» (м. Дніпро) та болгарським туроператором «TURAL» (м. Варна).

Закордонне стажування за своєю професією в галузі туризму для студентів є майданчиком для формування практичних фахових компетентностей.

изображение viber 2024 10 02 19 31 52 553 изображение viber 2024 10 02 19 31 52 756
изображение viber 2024 10 02 19 31 43 612 изображение viber 2024 10 02 19 31 54 457
изображение viber 2024 10 02 19 31 54 703 изображение viber 2024 10 02 19 31 54 225
Screenshot 1 Screenshot 2
27451

3-4 липня 2024 року студенти спеціальностей «Туризм» та «Фізична культура зі спеціалізацією спортивний туризм» в рамках практик з дисциплін «Географія туризму» та «Активний туризм» відвідали Черкащину та оцінили її туристичні локації. Керівниками подорожі були викладачі Володимир Казаков та Вікторія Пацюк.

Перший день подорожі ознаменувався знайомством з обласним центром -містом Черкаси, його визначними пам’ятками та історичними перипетіями. Родзинкою першого дня стало відвідування єдиного буддійського храму в Європі «Білий Лотос», в якому здобувачі освіти дізналися секрети східної мудрості та зарядилися позитивною енергією.

Далі був переїзд на місце кемпінгу в сосновому лісі, майстер-клас з розбиття наметів, облаштування табору, приготування вечері в польових умовах та, звісно, купання у річці Дніпро. 

Другий день був ще більш насиченим. Розпочалась екскурсійна програма з відвідування унікальної за своєю неоготичною архітектурою Спасо-Преображенської церкви. Далі була екскурсія до відомої у Європі палеонтологічної пам’ятки – стоянки мисливців за мамонтами (15 тис. років тому), де була знайдена перша у світі карта на бивні мамонту. У місті Каневі наші студенти відвідали алею скульптур, створену за мотивами шевченківських творів та піднялись на гору Гончариха, звідки відкрилась чудова панорами міста, річки Дніпро та Канівського водосховища. На завершення було відвідано ключовий об’єкт нашої подорожі – Шевченківський заповідник з культовим місцем для всіх українців – могилою Тараса Шевченка. 

Організована подорож посприяла формування в здобувачів освіти нових компетентностей, а саме:  

-  аналізувати екскурсійні об’єкти та умови їх відвідування;

-  оцінювати інфраструктурні складові туристичних кластерів та дестинацій;

-  порівнювати діяльність екскурсоводів на різних локаціях;

-  облаштовувати побут туристичної групи за кемпінгових умов;

-  справлятися із форс-мажорними ситуаціями.

  Сподіваємось отримані знання обов’язково знадобляться студентам як в подальшій професійній діяльності, так і для організації особистих подорожей.

IMG20240704151104 photo 2024 07 05 15 17 10
photo 2024 07 05 15 17 18 photo 2024 07 05 15 18 11
photo 2024 07 05 15 18 27 photo 2024 07 05 15 18 44
photo 2024 07 05 15 17 38 photo 2024 07 05 15 16 56
photo 2024 07 05 15 16 52 photo 2024 07 05 15 16 48
photo 2024 07 05 15 15 47 photo 2024 07 05 15 15 45
photo 2024 07 05 15 16 43 photo 2024 07 05 15 16 39
photo 2024 07 05 15 16 35 photo 2024 07 05 15 15 22
photo 2024 07 05 15 15 38 photo 2024 07 05 15 15 15
photo 2024 07 05 15 15 18 photo 2024 07 05 15 15 07
photo 2024 07 05 15 14 52 photo 2024 07 05 15 14 49
photo 2024 07 05 15 14 21 photo 2024 07 05 15 14 57
photo 2024 07 05 15 14 45 photo 2024 07 05 15 14 37
IMG20240704122156 IMG20240704150402
photo 2024 07 05 15 15 10 photo 2024 07 05 15 14 40
26948

25 червня 2024 року для студентів спеціальностей 014.11 Фізична культура та 242 Туризм і рекреація в рамках туристичних практик зі спортивного та активного туризму силами кафедри туризму та економіки був організований тренінг з водного туризму. Запрошеним стейкехолдером і інструктором виступив Едуард Дворчук – засновник і тімлідер криворізького клубу активного відпочинку "Pedali-Sandali" (https://www.facebook.com/pedalisandali). Керівниками практичного заняття виступили Володимир Казаков та Вікторія Пацюк.

У програмі тренінгу було навчання азам водного туризму: складання та надування байдарок, складання весла та техніка веслування, техніка одягання рятувального жилету, техніка спуску човна на воду, техніка посадки туристів у байдарку, техніка веслування та руху по воді. Усі студенти мали змогу не менше 30 хвилин попрактикуватися у веслуванні байдарки.

Місцем проведення тренінгу виступив міський парк ім. Федора Мершавцева, зона відпочинку біля води та річці Інгулець. Поруч знаходилась рятувальна станція, тому всі без пекові умови були дотримані.

Сформовані компетентності закладаються основи розуміння спортивного та активного туризму для подальшої роботи з дітьми або з клієнтами у туризмі.

photo 2024 06 26 08 26 19 photo 2024 06 26 08 26 38
photo 2024 06 26 08 27 20 photo 2024 06 26 08 27 41
photo 2024 06 26 08 27 23 photo 2024 06 26 08 27 27
photo 2024 06 26 08 26 54 photo 2024 06 26 08 27 08
photo 2024 06 26 08 26 30 photo 2024 06 26 08 26 33
26885

20 червня 2024 року в рамках навчальних практик зі спортивного туризму (ФК-22) та активного туризму (ТУР-22) відбувся у польових умовах справжній практичний тренінг з гірського та пішохідного туризму. Тренерами виступили зав. кафедри туризму та економіки Володимир Казаков та доцентка цієї ж кафедри - Ірина Остапчук. Учасниками тренінгу стали 11 студентів 2-го курсу, до яких доєдналися 2 учениці 9-го та 10-го класів криворізької школи.

Під час тренінгу студенти опанували наступні уміння: рух по камінню (аналог гір), підйом і спуск крутими стежками та бездоріжжю відвалом в районі шахти "Криворізька", рух високою травою та чагарниковими заростями на відвалах, тактика руху природним ландшафтом. По суті студенти вчилися ходити по землі. Одночасно проведена екскурсія цікавими старими та сучасними гірничими місцевостями колишнього Шмаківського рудника.

Нетривалий і невеликий вихід у польові умови дозволив ознайомити студентів з азами пішохідного та гірського туризму.

Відео доступне для перегляду  https://www.instagram.com/reel/C8cZrjwCa5N/?igsh=ZzloNWEzcTF1NzRr

photo 2024 06 20 14 41 12 photo 2024 06 20 14 41 08
photo 2024 06 20 14 40 58 photo 2024 06 20 14 41 04
photo 2024 06 20 14 41 33 photo 2024 06 20 14 41 58
photo 2024 06 20 14 41 39 photo 2024 06 20 14 41 30
photo 2024 06 20 14 42 19 photo 2024 06 20 14 42 08
photo 2024 06 20 14 42 05 photo 2024 06 20 14 42 16
26836

19 червня 2024 року студенти спеціальності «Туризм» під керівництвом доцента кафедри туризму та економіки Пацюк Вікторії Сергіївни мали можливість відвідати унікальну споруду міста – синагогу Бейс Штерн Шульман та Музей культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера». Криворізький музей та синагога займають провідне місце серед єврейської культурної спадщини України та Європи. Насичену та змістовну екскурсію провела директор музею Піддубна Світлана Іванівна.

Ця екскурсія стала справжнім відкриттям для молоді, надаючи їм можливість заглибитися в багатовікову історію та традиції єврейського народу. Екскурсія розпочалася з ознайомлення з експозиціями, присвяченими основним етапам поселення євреїв як на території України, так і їх значення для соціально-економічного розвитку Криворіжжя. 

Не менш цікавою була частина екскурсії, присвячена культурним досягненням єврейської громади. Здобувачі освіти мали змогу побачити унікальні предмети побуту, релігійні артефакти, книги та документи, що відображають багатство єврейської культури та традицій.

Не обійшлося без розповіді про трагедії, які пережив єврейський народ під час Другої світової війни. Експонати та особисті історії жертв Голокосту змусили замислитися над важливістю пам'яті та толерантності.

Після музею відвідувачі ознайомились із синагогою та ознайомились з особливостями іудейського віросповідання.

Відвідування даної екскурсії допомогло студентам глибше зрозуміти історію та культуру єврейського народу, а також усвідомити важливість збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь.

photo 2024 06 19 23 07 43 photo 2024 06 19 23 06 41
photo 2024 06 19 23 07 20 photo 2024 06 19 23 07 24
photo 2024 06 19 23 07 28 photo 2024 06 19 23 07 32
photo 2024 06 19 23 07 36 photo 2024 06 19 23 07 39
photo 2024 06 19 23 07 47 photo 2024 06 19 23 07 53
26831

Я, студентка 4-го курсу групи ТУР-20, Мараховська Катерина, навчаюся за спеціальністю 242 Туризм. Наразі взимку 2023/2024 рр. проходжу стажування на гірськолижному курорті Банско, в країні Болгарія. Місце стажування – готель Four Points by Sheraton, який виявився неймовірним і багатим на досвід, яким я безсумнівно хочу поділитися з вами.

Робота офіціанткою в цьому прекрасному готелі стала для мене викликом, що надихає, і можливістю, яка відкрила очі на свою професію, а також зрозуміти, наскільки різноманітними і захоплюючими можуть бути кар'єрні перспективи у сфері туризму.

Умови моєї роботи. Мої робочі дні були організовані так, щоби надавати максимальний комфорт і баланс між професійною діяльністю та особистим життям. Два вихідних на тиждень, невисока тривалість робочого дня (не більше 8 годин), а також безкоштовне харчування й проживання в готелі створюють ідеальні умови для повноцінного занурення в роботу.

Обов'язки та Готель. Мої обов'язки включають прийняття замовлень від гостей, обслуговування "аля карт", сервірування столів і підтримання порядку в буфеті. Готель Four Points by Sheraton Bansko, чудово розташований у центрі міста, це великий готель із місткістю ресторану до 400 осіб. Працюючи в колективі з 25 співробітників, я зрозуміла, наскільки важлива узгодженість команди для успішного обслуговування гостей.

Інфраструктура і привабливість курорту. Банско, як гірськолижни курорт, вразив мене своєю унікальною комбінацією активного життя і культурних розваг. Сім лижних трас різної складності, доступних всього за 25 хвилин їзди, зробили цей курорт привабливим як для дорослих, так і для молоді, яка цінує активний спосіб життя. Також величезна кількість кафе, ресторанів, пабів, клубів і магазинів.

Міжнародна Атмосфера. Один зі значущих аспектів мого стажування полягав у можливості спілкування з гостями з різних куточків світу. Зустрічі та спілкування з представниками Великої Британії, Греції, Іспанії, Нідерландів, Румунії, Ізраїлю та навіть Австралії не лише збагатили мій досвід, а й надали цінну практику використання англійської мови з різноманітними акцентами.

Цінність Досвіду. Фізична легкість роботи, особливо в період, коли гостей було ще не так багато, створила приємний досвід праці. Болгарія, з її унікальною сумішшю культур і постійним потоком міжнародних відвідувачів, стала для мене не тільки легким стартом у світі гостинності, а й цінним етапом у моїй майбутній кар'єрі в туризмі.

Усі разом, ці моменти формували неповторний досвід, який я із задоволенням вношу до свого активу професійного зростання. Стажування в готелі залишило свій слід у моєму розумінні готельної індустрії та підтвердило, що туризм - це не просто професія, а й стиль життя.

photo1705086245 1 photo1705086245 3
photo1705086245 photo1705086245 4
photo1705086245 10 photo1705086245 6
photo1705086245 5 photo1705086245 7

photo1705086245 8

 

24300
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Грудень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31