Анонси і оголошення
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні
Шановні викладачі, аспіранти, співробітники, студенти! Безкоштовний доступ до

24 березня 2017 року в приміщенні читальної зали гуманітарного корпусу «Літературна вітальня» бібліотеки Криворізького педагогічного вкотре відчинила свої двері для зустрічі з письменником, журналістом, видавцем, редактором «Кур’єра Кривбасу» Григорієм Джамаловичем Гусейновим.

На зустрічі були присутні кандидат філологічних наук, декан факультету української філології, доцент Любов Миколаївна Семененко; кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української та світової літератур Наталія Георгіївна Мельник; доктор філологічних наук, професор Вікторія Ігорівна Дмитренко; доктор філологічних наук, професор Світлана Іванівна Ковпік; директор бібліотеки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Ганна Миколаївна Віняр; учасники семінару-практикуму «Інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу» – бібліотекарі професійно-технічних училищ міста на чолі з Тамарою Василівною Керницькою, методистом навчально-методичного центру профтехосвіти в Дніпропетровській області; студенти V курсу факультету української філології; студенти І курсу психолого-педагогічного факультету; бібліотекарі КДПУ.

Модератор заходу, бібліотекар Олена Едуардівна Бугрій привітала гостя й присутніх і запросила учасників зустрічі до спілкування. Вона нагадала, що Григорій Джамалович очолює редакцію «Кур’єра Кривбасу» з дня заснування цього відомого в Україні та за її межами літературного часопису.

Головною метою «Кур’єра…» завжди було й залишається привернення уваги провідних вітчизняних письменників, культурологів, митців до нашого міста та його духовного життя. І хоча журнал починав виходити у форматі тоненького двотижневика, а нині є серйозним літературним часописом – низка класичних рубрик, що містять прозові й поетичні твори, художні переклади й літературознавчі розвідки, залишається незмінною уже протягом багатьох років. Численні твори знакових українських літераторів, публікації яких було заборонено в радянські часи, вперше було оприлюднено саме на шпальтах «Кур’єра Кривбасу».

Гусейнов

Зустріч було присвячено обговоренню четвертого номера журналу за 2016 рік. Опубліковані в передостанньому випуску «Кур’єра…» прозові й поетичні твори викликали неабияку зацікавленість як у професійних, так і в майбутніх літературознавців. Щирі й емоційні виступи студентів-філологів, психологів і педагогів ще раз засвідчили непересічний рівень професіоналізму, з яким створюються добірки творів для кожного числа очолюваного Григорієм Гусейновим часопису.

Так, студентка V курсу факультету української філології Карина Кузьменко поділилася з присутніми своїм досвідом проведення уроків української літератури, присвячених діяльності Г. Д. Гусейнова. Майбутньому педагогу особливо припав до душі розміщений у четвертому номері 2016 року прозовий твір Тимофія Гавриліва «Для дорослих людей». Студентка вподобала емоційно напружений, але розмірений темп насиченого філософськими ідеями художнього тексту; занотувала для себе чимало цікавих сентенцій. Поділилася пані Карина і власним, професійно виконаним літературознавчим аналізом обраного твору, визначивши його жанр, основні теми, проблематику тощо.

Серед інших творів, відзначених майбутніми педагогами, – «Червона гора» Ірини Шувалової, «Психопомпи» Івана Рябчія, «Нові вірші з осені» Світлани Короненко, «Нічия територія» Олександра Ірванця, переклад із Р. М. Рільке «Життя Марії» у виконанні Юрія Буряка.

Літературознавець Н. Г. Мельник подякувала студентам, що виступили з доповідями; відзначила щирість і зацікавленість, з якими молоді філологи ділились своїми враженнями від нових літературних творів, схвально відгукнулась про рівень їхньої літературознавчої компетенції. Наталя Георгіївна поділилась і власними роздумами над черговим числом «Кур’єра Кривбасу»; зауважила тематичну особливість нової добірки творів, опублікованих у літературному часописі. На думку науковця, останній у 2016 році номер «Кур’єра…» присвячено переважно філософській та релігійній проблематиці; і поезія, і проза, опубліковані на сторінках журналу, мають численні символічні пласти, які спонукають читача замислитися над актуальними проблемами людини і суспільства з точки зору духовності.

Професор В. І. Дмитренко зауважила вдале поєднання в часописі творів 20-30-х років ХХ ст. з сучасною прозою й поезією. Проблематика літератури тих часів є актуальною і сьогодні, часто-густо перегукуючись із питаннями, що порушує сучасне українське красне письменство: це і соціальна невизначеність, і політична напруженість, і людські переживання на фоні знакових історичних подій.

На завершення заходу О. Е. Бугрій зробила анонс нового номера літературного часопису й запросила всіх присутніх завітати на наступну зустріч із Г. Д. Гусейновим; а Григорій Джамалович подякував аудиторії за увагу й активність і подарував авторам кращих літературознавчих доповідей по екземпляру чергового числа «Кур’єра Кривбасу».

Гусейнов2

1635