Анонси і оголошення
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні
Шановні викладачі, аспіранти, співробітники, студенти! Безкоштовний доступ до

гусейнов 8

31 жовтня 2017 року в «Літературній вітальні» Криворізького педагогічного відбулася чергова зустріч з криворізьким письменником, головним редактором часопису «Кур’єр Кривбасу» Григорієм Джамаловичем Гусейновим.

На заході були присутні викладачі кафедри української та світової літератур: завідувач кафедри, кандидат філологічних наук, доцент Н. Г. Мельник; професор, доктор філологічних наук В. І. Дмитренко; професор, доктор філологічних наук С. І. Ковпік; кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки В. В. Садова; студенти І та V курсів факультету української філології, бібліотекарі, журналісти.

гусейнов 2

гусейнов 9

Модератор зустрічі, бібліотекар ІІ категорії О. Е. Бугрій представила присутнім шановного гостя, розповіла про творчі досягнення Григорія Джамаловича, повідомила, що темою зустрічі є обговорення чергових (№№  329–331 й №№ 332–334) чисел журналу «Кур’єр Кривбасу». Відтак надала слово пану Григорію, який нагадав, що журнал засновано у 1994 році й розповів про традиційні рубрики часопису, присвячені прозі, поезії, перекладам тощо. Представляючи черговий номер, Григорій Гусейнов підкреслив, що традиційним форматом зустрічей читачів «Кур’єру Кривбасу» є живе спілкування під час обговорення нових творів; відтак запросив до слова студенток факультету української філології, які поділилися враженнями від прочитаного. Особливо вразила студентську аудиторію сучасна словенська література, твори якої надихають на роздуми, спонукають самостійно знаходити відповіді на складні життєві питання.

гусейнов 1

гусейнов 16

гусейнов 10

гусейнов 11У ході дискусії Григорій Джамалович зазначив, що наближається ювілей факультету української філології – 35-а річниця з дня його заснування; у цьому контексті пригадав історію Кривого Рогу й зауважив, що життя багатьох видатних особистостей нашої країни нерозривно пов’язане як з рідним містом, так і з Криворізьким педагогічним.

Нікого не залишили байдужими й викликали жваве обговорення фрагменти з книги Михайла Слабошпицького «Протирання дзеркала», подані у формі спогадів. Важливою особливістю твору стало пояснення автора до нього, яке читач не знайде в історії літератури. Коментуючи прочитане, пані Мельник звернула увагу присутніх на авторську деталізацію фактів і зауважила, що саме цей художній прийом надихає читача замислитися над важливими філософськими питаннями, спонукає до роздумів над книжкою.

Своїми враженнями поділилася й пані Дмитренко, підкресливши, що мемуаристика є складним для сприйняття жанром літератури, який потребує вдумливого, зрілого читача.

Аналізуючи прочитане, пані Ковпік наголосила, що її дуже вразили думки письменника Валерія Шевчука, опубліковані у формі інтерв’ю «Кожен мусить народити себе сам» (№№ 332–334 часопису), які викликають суперечливі відчуття – але тим і цікаві.

Кожен новий випуск журналу – подія для всієї української літературної громади. Різні автори, жанри, теми творів – сучасний читач знайде в «Кур’єрі Кривбасу» літературні новинки на будь-який смак!

гусейнов 12

гусейнов коллаж1

 

2905