Пам'ять - це мідна дошка, вкрита буквами, які час непомітно згладжує,
якщо іноді не відновлювати їх різцем... 
Джон Локк

Тим «різцем пам’яті» стали есе-доповіді, що пролунали на Меморіальних читаннях «Історична освіта в Криворізькому педуніверситеті: особистісний вимір». Знайомлячи присутніх з фактами життя та професійної діяльності науковців, що своєю натхненною працею розбудовували історичну освіту у різні періоду функціонування навчального закладу, акценти робились саме на враженнях від спілкування з цими людьми – особистого, або ж залишеного іншими.

 

Під час зустрічі були також презентовані і віднедавна зібрані у фондах музею історії КДПУ відомості про організацію історичної освіти в нашому навчальному закладі (тоді – Криворізький інститут професійної освіти) на початку 30-х років минулого століття. Запрошені на захід отримали буклет «Історична освіта в Криворізькому педуніверситеті: віхи та здобутки», підготовлений працівником музею як 2-ий випуск серії «ІСТОРІЯ КРИВОРІЗЬКОГО ПЕДАГОГІЧНОГО У ДАТАХ, ПОДІЯХ, ПЕРСОНАЛІЯХ»

Нижче деякі факти, з наведених у буклеті та проілюстровані на ВИСТАВЦІ  ОН-ЛАЙН ДОКУМЕНТІВ ТА ФОТОМАТЕРІАЛІВ  "ІСТОРИЧНА ОСВІТА В КРИВОРІЗЬКОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ: МІСТОК З ХХ У ХХІ СТ." 

перша пол. 30-х рр. ХХ ст. – підготовка фахівців з історичної спеціальності на соціально-економічному факультеті Криворізького інституту професійної освіти (з 1933/34 н.р. – Криворізький педагогічний інститут)

 

60-ті рр. ХХ ст. – підготовка спеціалістів-істориків (перші курси) на Загальнонауковому факультеті ДДУ, що функціонував при Криворізькому педінституті

 

вересень 1997 р. – відновлено підготовку студентів по спеціальністі «Історія» при Криворізькому державному педагогічному інституті

 

липень 1998 р. – згідно графіку навчального процесу запроваджена навчальна практика з археології для студентів-істориків КДПІ (Наказ від 01.07.1998 р. за № 265-с; передбачалася навч.альним планом до 2011 р.)

 

вересень 1998 р. – започатковано посвяту першокурсників в студенти-історики на Ляховій могилі, традиція якої зберігається і до сьогодні

 

вересень 2002 р. – створено історичний факультет Криворізького державного педагогічного університету (наказ по КДПУ від 13.09.2002 р. за № 130-о), деканом якого призначається канд. іст. наук, доц. В. Г. Москаленко, у 2012-2017 рр. посаду декана обіймав канд. іст. наук, доц. А.В. Тарасов

 

2002 рік - на факультеті на базі кафедри історії України відкрита аспірантура за напрямом 07.00.01- історія України (працювала до вересня 2016 р.) 

 

лютий 2003 р. – вийшов перший номер факультетської газети «Кліо»

 

2004 рік – відбувся перший набір до магістратури сп. «Історія»

 

2016 рік

червень – студенти історичного факультету взяли участь у розкопках фундаменту Миколаївської церкви (м. Кривий Ріг)

вересень – відбулося перше засідання дискусійного клубу «АГОРА»

 

2017 рік

лютий – в результаті реорганізації історичного та географічного факультетів КДПУ створено Факультет географії, туризму та історії

червень 2018 р. – повернення до проходження студентами 1-го курсу сп. «Історія» польової археологічної практики

 

2019 рік

лютий – відкриття тематичної аудиторії, де висвітлюється участь викладачів, студентів сп. «Історія» у подіях 2013-2014 рр., бойових діях на Сході України (АТО, ООС)

травень– укладення договору з інститутом археології НАН України про проходження археологічної практики студентів-істориків КДПУ у складі Скіфської Правобережної археологічної експедиції (кер.: к.і.н. О.Д.Могилов)

 
 
9437
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша