Кафедра української мови
Факультет Української філології

презентація книги

8 лютого 2023 року у форматі зум-зустрічі в бібліотеці на проспекті Поштовому відбулася презентація книги «Нові стандарти українського письма», авторами якої є викладачі кафедри української мови, доценти Наталія Миколаївна Малюга і Вероніка Анатоліївна Городецька.

Спікером стала Наталія Миколаївна Малюга, підготувавши для слухачів мовний матеріал на важливу тему: «Творення назв жителів від топонімів».

фото 1

На захід завітали зацікавлені криворіжці, працівники бібліотек міста, курсанти Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, студенти Криворізького державного педагогічного університету.

фото 3

Доповідачка звернула увагу на те, що варто користуватися   правописом, рекомендованим до друку Українською національною комісією з питань правопису, який опублікувало видавництво «Наукова думка», адже це чинний документ. Усім охочим правильно писати й знати норми української літературної мови варто відшукати Український правопис : довідкове видання. Київ : Наукова думка, 2019. 393 с., який можна завантажити із сайту Міністерства освіти й науки України за посиланням   https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/Pravopys.2019/ukr.pravopys-2019.pdf. Інші видання містять помилки й неточності, які, на жаль, аж ніяк не сприяють засвоєнню нових правописних норм, формують хибне уявлення про написання слів. Наталія Миколаївна навела приклад написання слів, які кожен мовець наразі активно вживає у своєму повсякденному мовленні, а саме: твіттер, гугл; варіанти їх написання з родовими словами: пошукова система «Гугл», енциклопедія «Вікіпедія», мережа «Фейсбýк», системи обміну повідомленнями «Вайбер», «Телеграм» та ін.

фото_7.jpg

Уся інформація, яку для зручності сприйняття репрезентовано в таблиці,  подана з урахуванням рівня мовної підготовки – компактно, змістовно, із прикладами. Наталія Миколаївна звертала увагу присутніх на правильне написання українських географічних назв, що були спотворені, як-от: Мукачево замість Мукачеве. Принагідно зауважила й на написанні криворізької назви Довгинцеве, де мовці часто припускаються помилки, змінюючи кінцевий голосний. Пізнавальними стали й лінгвістичні розмірковування про утворення прикметників від географічних назви Криму, адже Крим – це наша земля, ми маємо знати правильні варіанти називання мешканців української Феодосії чи Євпаторії.

«Ми маємо утворювати правильні форми найменування мешканців того чи того міста, села, тобто населеного пункту, щоб не піднімати на глум українство», – неодноразово наголосила Наталія Малюга. Як досвідчений викладач, вона порадила «відчувати» назву, обдумувати її, зрозуміти, чи органічно вона звучить, бо, як відомо, мова – живий організм, який не терпить надмірності, штучності, відсіваючи неприродні елементи. До уваги слухачів була запропонована книга Івана Ющука для покращення знань з української мови.

фото 2

Присутніх зацікавило правильне найменування мешканців Кривого Рогу,  тому звертаємо увагу читачів, що відповідно до норм чинного правопису маємо вживати слова криворіжець і криворіжка. Такі популярні скальковані форми, як криворожанин і криворожанка, є неправильними.

Звертаючись до змісту книги «Нові стандарти українського письма», Наталія Миколаївна продемонструвала цікаві завдання, пов’язані з кримськими назвами, а також тести для самоперевірки. Приємно відзначити, що присутня молодь долучилася до обговорення й давала відповіді на питання тесту, ставила свої запитання.

фото_4.jpg

Присутні не залишилися байдужими до презентованої книги,  покликаної навчити українців послуговуватися новою редакцією правопису. У центральній бібліотеці, що розташована на проспекті Поштовому, тепер також є цей посібник, тому всі зацікавлені й охочі можуть із ним ознайомитися.

Варто зазначити, що книгу «Нові стандарти українського письма» можна замовити на офіційному сайті видавництва «Каравела» за посиланням:  https://caravela.com.ua/index.php?route=product/product&path=33_84&product_id=357.

Щиро вдячні Наталії Миколаївні за цікаву й пізнавальну інформацію, просвітницьку діяльність і популяризацію української мови серед жителів міста. Дякуємо розмовному клубові «Спілкуймося українською» і працівниками бібліотеки за організовану зустріч. Незважаючи на лютневий холод, усі присутні мали змогу провести час у теплій українськомовній атмосфері.

фото 5

Шануймо українське слово, вивчаймо його правильно і з любов’ю.

Збагачуйте свої знання рідної мови! До вашої уваги основні цікавинки заходу.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

21301
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31