Анонси і оголошення
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні
Шановні викладачі, аспіранти, співробітники, студенти! Безкоштовний доступ до

 

melihova1 1

27 листопада 2017 року в «Літературній вітальні» бібліотеки Криворізького педагогічного відбулася творча зустріч з Тетяною Євгеніївною Меліховою – криворізькою літераторкою, редактором культурологічного альманаху «Символ».

На зустрічі були присутні студенти факультетів української філології та іноземних мов; завідувач кафедри української та світової літератур, кандидат філологічних наук, доцент Н. Г. Мельник, доктор філологічних наук, професор кафедри української та світової літератур В. І. Дмитренко,  доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови Л. А. Білоконенко, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри російської філології і зарубіжної літератури І. С. Білоконенко, старший викладач кафедри англійської мови з методикою викладання О. М. Гончар, завідувач музею «Літературне Криворіжжя» І. Є. Бугайова, працівники бібліотеки.

melihova 3

Інформаційний супровід зустрічі забезпечувала тематична книжкова виставка «Літературна скарбниця Криворіжжя», на якій було представлено 37 джерел.

melihova 5

Модератори заходу – завідувач сектора відділу обслуговування Л. О. Крученко та провідний бібліограф Е. О. Лімонова – представили гостю й розповіли присутнім про її життєвий шлях. Детально зупинившись на творчому доробку літераторки, ведучі наголосили, що поезія Тетяни Меліхової торкається найпотаємніших куточків людської душі, дозволяє читачеві зануритися у світ мрій і кохання.

Наша гостя впевнена: життя та творчість нерозривно пов’язані між собою. Пані Тетяна поділилася спогадами про свої перші кроки в письменництві, коли вона долучилася до літературного об’єднання «Рудана», де на початку 80-х років ділилися своєю майстерністю з юними талантами корифеї криворізького красного письменства Анатолій Перетятченко й Олексій Стариков. І знову лунає поезія у виконанні авторки; зворушливо й проникливо Тетяна Меліхова читає вірші зі збірок, які побачили світ у різні роки.

melihova1 4

Окрему увагу пані Тетяна приділила розповіді про видання й редагування культурологічного альманаху «Символ», який надає можливість криворізьким  митцям гідно презентувати свої кращі твори. Гостя зауважила, що згуртована команда ентузіастів – редакція альманаху «Символ» – уже не перший рік працює над збереженням культурно-історичної спадщини Криворіжжя, вдосконалює й розширює криворізький культурний простір. Прихильники «Символу» з нетерпінням чекають на кожний новий випуск альманаху, який дає можливість побачити світ творам як досвідчених митців, так і початківців. «Символ» розкриває величезний масив цікавої і корисної інформації; викликає постійний інтерес творчої інтелігенції міста. Письменниця зупинилась на родзинках кожного з п’яти випусків, розповіла про їх структуру. Зокрема, гостя детально зупинилася на третьому випуску, присвяченому початку воєнних дій на Сході України. Директор бібліотеки Г. М. Віняр зачитала з альманаху вірш М. Невиліковної «Я любила тебе…», написаний навесні 2014 року.

Великий інтерес аудиторії викликала й незвичайна поетична форма «вінок сонетів», на створення якої Тетяну Меліхову надихнула творчість поетів Срібного століття, зокрема Максиміліана Волошина.

Поетеса поділилася своїми враженнями про численні подорожі Кримом та Кавказом, зауважила, що туристична  діяльність і товариші по походах надихають її на зворушливі рядки – так побачила світ збірка «Домбайский дневник».

На питання Н. Г. Мельник про «символічну» назву альманаху, пані Тетяна відповіла, що твори будь-якого автора є символом, який відображає дійсність, осмислює її під певним кутом зору, передає авторське бачення.

На закінчення заходу гостя подарувала бажаючим книжки зі своїм автографом, а головний бібліограф С. О. Кочерга подякувала Тетяні Меліховій за змістовну й теплу зустріч.

melihova1 2

melihova1 3

 

3247