Анонси і оголошення
Компанії Clarivate та Elsevier повідомляють про нові вебінари з питань наукометрії, які
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні

28 березня 2018 року у читальній залі бібліотеки відбулась знакова подія для всіх, хто цікавиться тонкощами психологічного мистецтва. На зустріч зі студентами та викладачами Криворізького педагогічного завітала непересічна дослідниця науки психоаналізу - засновниця і ректор Міжнародного Інституту глибинної психології, Президент Української Асоціації психоаналізу і Міжнародної Федерації психоаналізу, член правління, сертифікований тренінговий аналітик і супервізор Європейської Конфедерації Психоаналітичних Психотерапій, член Всесвітньої Ради з психотерапії, доктор філософії Світлана Геннадіївна Уварова.

На зустрічі були присутні студенти природничого факультету, слухачі курсів підвищення кваліфікації, викладачі Криворізького педагогічного –  декан психолого-педагогічного факультету, кандидат психологічних наук, доцент Є. Л. Гергель, завідувач кафедри практичної психології, доктор психологічних наук, професор З. М. Мірошник, провідний фахівець з надзвичайних ситуацій, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри ботаніки та екології О. О. Кобрюшко, представники громадськості та ЗМІ міста.

Інформаційний супровід заходу забезпечували тематичні книжкові експозиції «Психологічна наука: теорія та практика» і «Психоаналіз: історія, теорія, практика». Фахівцями інформаційно-бібліографічного відділу було запропоновано до перегляду видання з актуальних проблем психологічної науки: психоаналізу, консультативної й терапевтичної психології, психології впливу, нейро-лінгвістичного програмування. Всього на виставці було представлено 68 книг.

Модератор зустрічі, кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри практичної психології М. С. Великодна привітала присутніх і розповіла про щаблі наукової кар’єри Світлани Уварової - провідної дослідниці психоаналізу, яка, вивчившись у Стразбурзі, повернулась до України, щоб закохувати у психоаналітичне мистецтво усіх, хто серйозно займається психологією, вивчає її або просто цікавиться таємницями внутрішнього світу людини.

Хоча пані Світлана завітала до Кривого Рогу вперше, у Криворізькому педагогічному готують майбутні покоління українських практичних психологів чимало її вихованців. Вони навчалися у Міжнародному Інституті глибинної психології, створеному С. Уваровою – потужному науковому, освітньому, а з 2003 року – і видавничому осередку українського психоаналізу. Видавництво, яке працює на базі МІГП, спеціалізується як на книжкових виданнях, так і на періодиці – журнали «Психоаналіз. Часопис» і російськомовна версія «Європейського журналу психоаналізу» користуються заслуженою популярністю серед професійних психологів нашої країни.

Світлана Геннадіївна наголосила: знавці друкованого слова мають низку переваг перед шанувальниками інтернет-розшуків. Читачі професійних видань гарантовано отримують останні наукові відомості – користувачі ж онлайн-пошуку ризикують знайти не тільки не фахову, а і цілком недостовірну інформацію. Професійне співтовариство українських психологів потребує надійної, фундаментальної теоретичної бази своїх наукових розвідок і практичної діяльності; дослідникам і практикам необхідне якісне інформаційне забезпечення фаховою літературою. Саме тому і було засновано видавництво МІГП.

Нині ведеться активна робота зі створення україномовного термінологічного апарату психоаналізу, укладаються і редагуються перекладні видання.

Психоаналітичні терміни часто збігаються зі звичайними словами, - зауважила пані Світлана. – Тому на шляху перекладу виникає багато труднощів.

Серед новинок видавництва – книга «Психологічна допомога в кризових ситуаціях», у процесі роботи над якою автори переглянули психоаналітичні методи для застосування у кризових ситуаціях і дослідили досвід зарубіжних колег; монографія Світлани Уварової «Любовь и смерть в психоанализе», теоретичні відомості у якій багато проілюстровано клінічними прикладами з практики автора та наведено аналіз фільмів і книг, які безпосередньо вплинули на суспільне сприйняття цих базових феноменів людського буття; а також актуальне дослідження «Психоанализ&социальные процессы», присвячене психології соціальних процесів доби Революції Гідності 2013-2014 рр. і трансформації засад психоаналізу в сучасних українських реаліях.

Психоаналіз – це зустріч двох суб’єктів, це захоплююча подорож, - зазначила Світлана Геннадіївна. – Це справжнє мистецтво, яке водночас є і джерелом натхнення для психолога-практика.

На завершення зустрічі пані Світлана відповіла на низку питань від аудиторії. Зокрема у відповідь на питання про літературу, рекомендовану для тих, хто тільки починає цікавитися психоаналізом, вона порадила послідовно, у хронологічному порядку читати праці Зігмунда Фрейда; а також познайомитися з працями сучасного психоаналітика і філософа Віктора Мазіна.

Вивчаючи психоаналіз, неможливо охопити всі його аспекти – адже багато психоаналітичних шкіл суперечать одна одній, - наголосила пані Світлана. – У людинознавчих науках велику роль відігріє суб’єктивність сприйняття, обумовленість інтерпретації. І мистецтво психоаналізу – не виняток.

 

4411