Анонси і оголошення
Компанії Clarivate та Elsevier повідомляють про нові вебінари з питань наукометрії, які
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні

Gonchar zahid 19

15 травня 2018 року на базі бібліотеки Криворізького педагогічного відбувся літературний вечір, присвячений творчості видатного українського письменника ХХ сторіччя – Олеся Терентійовича Гончара. Зустріч шанувальників літератури стала черговою подією у низці заходів університету з нагоди 100-річчя від дня народження класика.

 

Перед початком події присутні поспілкувалися з представниками ЗМІ, які завітали на літературний вечір: викладачі й студенти із задоволенням ділилися враженнями і роздумами над сторінками творів видатного українського письменника.

На заході були присутні декан фізико-математичного факультету, доцент О. В. Віхрова, доцент кафедри математики та методики її навчання Т. Г. Крамаренко та студенти-математики, небайдужі до художнього слова. Особливою гостею – експертом події стала доцент кафедри української та світової літератур І. М. Онікієнко, а до організації заходу долучилася доцент кафедри інформатики та прикладної математики, заступник декана фізико-математичного факультету з виховної роботи І. С. Мінтій.

Після короткого вступного слова, присвяченого життю і творчості Олеся Гончара, модератор заходу, бібліотекар І категорії О. В. Присяжна представила Інну Миколаївну і запросила її до слова. Літературознавець поділилася роздумами про місце і роль творчого спадку О. Гончара у сучасному світі, гуманістичні цінності, яскраво втілені у творчості класика, наголосила на важливості уважного вивчення класичних літературних творів. До того ж, хоча творчість письменника і входить до золотого фонду української літератури, вона залишається актуальною і для сучасного читача: недарма у ХХ столітті Олесь Гончар став однією з визначальних постатей українського духовного життя взагалі й літературного процесу зокрема.

Інна Миколаївна розповіла і про непростий життєвий шлях письменника, і про нове академічне видання повної колекції творів О. Гончара у дванадцяти томах; детально зупинилася на новелістиці Олеся Терентійовича, стилі й проблематиці його творів, місці творчості письменника у сучасних програмах шкільного курсу української літератури і завданнях зовнішнього незалежного тестування. Зокрема, сьогодні школярі вивчають «Модри Камень» - новелу на воєнну тематику, непересічний психологічний твір. Протиставлення життєдайної сили кохання і руйнівного хаосу війни, болісне усвідомлення крихкості людського життя і щастя, художньо осмислені письменником у цій новелі, роблять її надзвичайно актуальною для сучасного українського читача.

Пані Інна детально зупинилася на непростих – полемічних – стосунках Олеся Гончара з панівним радянським літературним напрямком – соціалістичним реалізмом. Рамки офіційного мистецького «прокрустового ложа» Радянського Союзу письменник сміливо й талановито руйнував незвичайним поетичним реалізмом своїх кращих творів – ліричних і гостросоціальних, філософських і сповнених високого громадянського пафосу. Цю боротьбу яскраво втілено у новелі «За мить щастя», знання якої передбачено завданнями зовнішнього незалежного оцінювання. І недарма: цей трагічний за змістом, але світлий за емоцією твір гідний того, щоб з ним познайомився кожен молодий українець.

Не обійшлося на літературному вечорі і без документального кіно: короткометражна стрічка від Concordant Pictures і Student Information Channel відкрила для учасників зустрічі нові грані життя й особистості видатного українського письменника.

На завершення модератор заходу, бібліотекар І категорії О. В. Присяжна презентувала літературно-художні та літературознавчі видання з фонду бібліотеки, представлені на тематичній книжковій виставці «Собор української душі» і віртуальній книжковій виставці «Письменник, осяяний животворчим світлом».

4932