Анонси і оголошення
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні
Шановні викладачі, аспіранти, співробітники, студенти! Безкоштовний доступ до
Доступ до електронних версій передплаченої періодики - тільки в комп'ютерній мережі

conf250119 1

25 січня 2019 року на базі бібліотеки Криворізького педагогічного відбулася громадська науково-практична конференція «Павло Чубинський – видатна постать Української держави» (до 180-річчя від дня народження).

conf250119 6

У конференції взяли участь представники громадськості міста, викладачі закладів професійно-технічної освіти, бібліотекарі. З доповідями виступили народний депутат України ІІ скликання, голова Координаційної ради «Кривий Ріг – рідне місто», доктор філософії в галузі права Дмитро Петрович Степанюк, завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки Олена Олександрівна Лебедюк, громадський діяч, історик Лідія Іванівна Ваганова, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та правознавства Надія Миколаївна Товстоляк, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української та світової літератури Наталя Георгіївна Мельник.

conf250119 2

Інформаційний супровід заходу забезпечили фахівці інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки, які організували відкритий тематичний перегляд «Павло Чубинський – видатна постать української держави» (28 джерел).

conf250119 3

Захід розпочався на урочистій ноті: студент ІІІ курсу музично-хореографічного відділення факультету мистецтв Іван Коровко виконав Державний Гімн України. Модератор конференції О. О. Лебедюк привітала присутніх і запросила до слова Д. П. Степанюка.

conf250119 1

Дмитро Петрович давно захоплюється постаттю видатного українського діяча; у схвильованій доповіді він поділився роздумами над сторінками біографії П. П. Чубинського, розповів про його науковий і творчий спадок, особистість і спектр громадської і культурної діяльності. Д. П. Степанюк наголосив на духовному зв’язку між КДПУ і родиною Павла Чубинського: онука Павла Платоновича, Катерина Павлівна Чубинська, свого часу працювала у Криворізькому педагогічному. «Павло Чубинський – видатний український державник, - підкреслив Д. П. Степанюк. – Створені ним слова нашого Гімну торкаються душі кожного громадянина».

О. О. Лебедюк презентувала рекомендаційний бібліографічний список літератури «Павло Чубинський: життя, віддане Україні», укладений фахівцями відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки. Нове бібліографічне видання містить 75 джерел у 5 розділах, присвячених життю й творчості П. П. Чубинського, його науковій, народознавчій, громадській, культурній діяльності.

conf250119 7

Л. І. Ваганова у своїй доповіді прослідкувала історію створення українського Державного Гімну, розповіла про те, як цей визначний твір став джерелом натхнення для патріотів нашої країни. «Можна сказати без перебільшення – вже у ХІХ столітті «Ще не вмерла України…» посідав у серцях українців чільне місце, поступаючись лише «Заповіту» Кобзаря, - наголосила Лідія Іванівна. – Адже зміст цієї пісні спрямований у майбутнє».

conf250119 2

Н. М. Товстоляк поділилась власною історією знайомства з діяльністю П. П. Чубинського, його творчим спадком і науковими розвідками, розповіла про випробування, які випали на долю видатного українця, його діяльність на засланні, активну наукову й громадську роботу. Надія Миколаївна наголосила: надзвичайно багатогранний спектр інтересів П. Чубинського і сьогодні становить велику цінність для сучасних дослідників – географів, народознавців, культурологів, усіх небайдужих до кращих зразків національного спадку.

conf250119 4

Н. Г. Мельник детально зупинилася на фольклористичній та етнографічній діяльності П. П. Чубинського, матеріалах його роботи «Праці статистично-географічної експедиції в Західноруський край». Наталя Георгіївна розповіла про участь видатного українського державника в діяльності патріотичних громадських об’єднань, його боротьбу за збереження національної ідентичності нашого народу, напружену роботу з вивчення етнографії українців, активне привернення уваги громадськості до цих досліджень. «Павло Платонович зібрав фундаментальну колекцію фольклорних творів, охопив всі грані народного життя й національного характеру, здійснив систематичний огляд діалектів і вірувань, пісень і свят, обрядових творів тощо. В українській етнографії календар народних звичаїв і обрядів Чубинського є дійсно непересічним, безпрецедентним явищем», - підкреслила Наталя Георгіївна.

conf250119 5

Фінальним ліричним акордом події стала відома пісня Тараса Петриненка «Україна».

6734