Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

22 березня 2024 року на факультеті української філології відбулася гостьова лекція «Поняття про другорядні члени речення» для студентів 3 курсу, які в 6 семестрі вивчають синтаксис простого речення. До цього академічного зібрання приєдналися й викладачі кафедри української мови: проф. Ж. В. Колоїз, проф. Л. А. Білоконенко, доц. Г. Г. Асмаковська, доц. Н. А. Березовська-Савчук, доц. С. А. Бузько, доц. Н. М. Малюга, доц. Н. М. Шарманова та інші.

1

Доц. Наталія Миколаївна Малюга представила всім присутнім лектора – Любомира Васильовича Сегіна, кандидата філологічних наук, доцента, доцента кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Широкій філологічний спільноті Любомир Васильович відомий як представник Донецької лінгвістичної школи, автор значної кількості праць граматичного характеру, зокрема із синтаксису, пунктуації. У колі його наукових інтересів перебувають також основоцентрична дериватологія, словотвір слов’янських мов, зіставна дериватологія, лексична семантика, граматика, ономастика, типологічне мовознавство, лінгвокультурологія.

3

5

7

У центрі уваги доповідача постала проблематика виділення другорядних членів речення в українській мовознавчій науці, розмежування членів речення у шкільному курсі української мови та під час опанування ОК Сучасна українська літературна мова у ВНЗ. Лектор зробив акцент на різних аспектах розгляду додатка, означення, обставини, наводячи яскраві приклади, що ілюструють те чи те мовне явище й водночас відображають актуальні події, є цікавими не лише для студентів-філологів, але й для пересічних мовців. Жваве обговорення викликало питання синкретизму в системі другорядних членів речення.

19

21

22

25

Слухачі високо оцінили прослухану лекцію, здобувачі освіти активно долучалися до розгляду проблемних питань, на яких акцентував Любомир Васильович,  що дало змогу краще сприйняти і засвоїти виголошений основний зміст.

Щиро дякуємо вельмишановному Любомиру Васильовичу Сегіну за цікаву й водночас інформативну лекцію, прочитану на високому академічному рівні! Професорсько-викладацький колектив кафедри української мови Криворізького державного педагогічного університету реалізує можливість співпраці з колегами інших ВНЗ, а студентська спільнота має нагоду познайомитися з ширшим колом науковців, почути інтерпретацію лінгвістичної теорії, здійснену на засадах різних шкіл.

26

25693
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31