Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Психолого-педагогічний факультет

На Аскольдовій могилі

Поховали їх –

Тридцять мучнів українців,

Славних, молодих…

Павло Тичина

Студенти академічної групи ГОЕ-21 (куратор – доцент кафедри географії та методики її навчання Олена Лакомова) провели годину – спогад «Памятай про Крути…».

22.01.24

Вранці 29 січня 1918 року розпочався наступ більшовиків на станцію Крути. Українське військове командування, яке очікувало основного наступу більшовиків не з боку Бахмача, а з полтавського напрямку і спрямувало туди основні сили, розгублене: боєздатної армії, яка б чинила росіянам гідний опір, немає. На допомогу уряду УНР приходять молоді українці – студенти та гімназисти.

Близько 30 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені, урочисто поховали на Аскольдовій могилі в столиці. Всі вони визнані героями, хоча відомі призвища лише 19 загиблих.

Саме цими дніми тривали переговори між УНР і країнами Четверного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією). 9 лютого був підписаний Берестейський мирний договір – УНР була визнана як самостійна держава, а її армія отримала підтримку німецької та австро-угорської армій у боротьбі з більшовиками.

В 2006 році на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник. Бій під Крутами – трагічна подія в історії нашої країни, яка нагадує про боротьбу за незалежність України.

24399
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша