Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Психолого-педагогічний факультет

1

30 травня 2024 року у Центрі Марка Блока, м. Берлін (Німеччина) відбувся міжнародний науковий семінар, присвячений змінам у мовних практиках під час війни, який зорганізувала доктор філологічних наук, професор кафедри перекладу та слов’янської філології Наталя Кудрявцева.

Метою наукового семінару «Language and the war in Ukraine and among refugee communities in Germany: shifts in use and attitudes» було обговорення результатів новітніх соціолінгвістичних досліджень мовної ситуації в Україні, на її тимчасово окупованих територіях, а також мовних практик українців, які були змушені покинути Україну через війну й отримали прихисток у Німеччині. У той час як основною тенденцією мовних практик в Україні є збільшення використання української, на тимчасово окупованих територіях зафіксовано ознаки лінгвоциду, який проявляється у витісненні української мови з публічних сфер, як-от: освіта, медіа тощо. Українська громада в Німеччині стикається з необхідністю опанування німецької, водночас демонструючи подібний до українського тренд до збільшення українського мововжитку, що засвідчує комплексну динаміку формування ідентичності в еміграції.

2

Доповідачі й організатори семінару: Вікторія Середа, Надія Кісс, Наталя Кудрявцева, Софі Ламброскіні,
Дарина Оробчук, Людмила Підкуймуха, Наталія Цісар
 

«У межах моєї програми стажування в Центрі наукових досліджень у Софії була можливість подати на додатковий грант з метою проведення наукового заходу. Я звернулася з ідеєю проведення такого міжнародного семінару до Центру Марка Блока в Берліні, де працює моя колега-соціолог доктор Софі Ламброскіні, яка підтримала цю ініціативу і виступила співорганізатором заходу, запросивши до участі й інших дослідників України та Східної Європи. Таким чином, захід став результатом співпраці між Центром наукових досліджень у Софії, Криворізьким державним педагогічним університетом, Центром Марка Блока в Берліні та науковим проєктом Limspaces, яким керує доктор Ламброскіні. Звичайно, такі міжнародні зв’язки напрацьовуються роками, і основним фактором успішного мережування є репутація дослідника, у цьому випадку моя репутація. Сукупно все це є запорукою отримання фінансування на проведення наукових заходів, зокрема від німецького фонду VolkswagenStiftung, який профінансував наш семінар», – пояснює проф. Н. С. Кудрявцева.

Міжнародна співпраця є запорукою наукового розвитку та інтеграції українських університетів у європейський освітній простір та науковий контекст. Науковці Криворізького педагогічного впевнено будують міжнародні зв’язки шляхом проведення актуальних та якісних наукових досліджень.

26726
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Червень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30