Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

18 квітня 2023 була проведена онлайн-година спілкування до Дня пам'яті Чорнобильської трагедії, в академічній групі МІ-22 (куратор Т. Г. Крамаренко). Студентка Ольга Лавірова підготувала також матеріали про те, яких заходів потрібно дотримуватися для захисту від радіації, вживання яких продуктів сприяє виведенню радіонуклідів з організму людини.

26 квітня 1986 року в житті всього українського народу відбулася велика трагедія – вибух на Чорнобильській АЕС, який забрав сотні життів рятувальників, які ціною свого життя рятували життя людей сьогодення. Тисячі рятувальників отримали велику дозу радіоактивного випромінювання, яка і призвела до променевої хвороби цих людей і це стало для них смертельним вироком.

Бесіда була присвячена вшануванні пам'яті громадян, які загинули, долаючи полум'я під час трагедії на Чорнобильській атомній електростанції; які тривалий час працювали над будівництвом саркофагу.

 Чорнобиль 2023

У випадку аварії потрібно терміново евакуюватися з зони аварії. Якщо не вдалося евакуюватися відразу, необхідно перейти до одного з протирадіаційних укриттів в місті і чекати своєї черги щодо евакуації, і найголовніше – не панікувати, а строго виконувати всі вказівки, які будуть надані під час повідомлення про радіаційну небезпеку в місті через систему оповіщення. Необхідно споживати йодований калій або інші препарати стабільного йоду в достатній кількості до потрапляння радіоактивного йоду-131 в організм людини, захищаючи органи дихання від потрапляння до них радіоактивного пилу.

До продуктів що виводить з організму стронцій-90 належать: молочні та кисломолочні продукти невисокої жирності, насіння сезаму, капуста, зелені листові овочі, томати, болгарський перець, лимон.

До продуктів, що виводить цезій-137 належать: калій і незамінні амінокислоти метіонін та цестин, які є в м’ясі, рибі, різного роду бобових, яйцях, куразі, печеній картоплі, арахісі, динях, бананах, мигдалі.

До продуктів, що виводять йод-131 належать: свіжа та морожена морська капуста, банани, хурма, фейхоа, лимони, лайми, яблука, креветки, йодована сіль.

Антиоксиданти нейтралізують активність радіонуклідів, тобто перешкоджають потрапляння їх до систем організму і захищають клітини організму від внутрішніх мутацій. До таких антиоксидантів належить зелений чай, суниця, полуниця, малина, ожина, чорниця.

Продукти, які містять велику кількість пектинів та клітковини теж здатні виводити радіоактивні речовини з організму – смородина, яблука, гарбуз, буряк, морква, абрикоси, білокачанна капуста, листкова зелень, гриби, редис, томати, кабачки, цибуля-порей, персик, кавун, кокоси, гранат, авокадо, ананас, ківі, малина, ожина.

22135
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31