Анонси і оголошення
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні
Шановні викладачі, аспіранти, співробітники, студенти! Безкоштовний доступ до

img6

23 березня 2023 року в Літературній вітальні бібліотеки Криворізького державного педагогічного університету відбулася суспільно важлива подія: презентація збірки поезій воєнної доби – альманаху «Саксагань».

Публічна презентація збірки поетичних творів – це логічне завершення поетичного марафону, який був започаткований наприкінці лютого 2022 року. Модератором зустрічі стала керівник студентського клубу КДПУ О. Зайцева. На заході були присутні автори віршів, студенти групи факультету української філології на чолі зі своїм куратором С. Бузько, а також здобувачі вищої освіти факультету іноземних мов, представники студентської ради університету, ЗМІ, громадськості, працівники бібліотеки.

img11

«Коли розпочалась війна, багато людей почали надсилати нам свої вірші, і ми зрозуміли, що це також є певним вираженням свого стану в такий важкий час. Саме тоді й народилася ідея створення збірки», – розповів ректор КДПУ, проф. Я. В. Шрамко.

img12

Автори – студенти Данило Дятловський, Ростислав Горбунов, аспірантка, кореспондент прес-центру Валерія Безуглова, викладач Катерина Польгун, працівниці університету Тетяна Кот та Олександра Комишова продекламували свої римовані рядки. Кожен поетичний твір – це неповторна емоція, яка тісно перегукується зі станом українців у перші місяці війни.

img16

Натхненні віршами поетичного марафону студенти художньо-графічного відділення факультету мистецтв втілили свій емоційний стан у картинах. Одна з авторів художніх творів Карина Волощенко розповіла про процес написання картини «Калуш» і «Українська Мрія» (літак) і емоції, які супроводжували її під час цього.

img19

До слова були запрошені зав. відділу бібліотеки О. Лебедюк і декан факультету української філології Л. Семененко, які розповіли про процес підготовки поезій до публікації та їх літературне редагування.

img22

На заході експонувалася книжкова виставка «Непереможна нація нескореної країни», яку підготувала зав. інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки О. Дікунова. Було представлено 35 джерел.

Завідувач кафедри перекладу та слов'янської філології М. Дудніков розповів про ідею створення збірки й важливе значення альманаху для історії нашої громади.

img27

«Сподіваюся, вже дуже скоро мені зателефонує редактор альманаху «Саксагань» Андрій Дюка та запропонує видати ще одну збірку з віршами спільноти КДПУ, але вже на честь нашої Перемоги. Слава Україні!», – підсумував Микола Олексійович.

21827