Анонси і оголошення
Компанії Clarivate та Elsevier повідомляють про нові вебінари з питань наукометрії, які
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні

romanets1911 1

19 листопада 2019 року в читальній залі бібліотеки КДПУ відбулася лекція доктора історичних наук, професора кафедри історії України та правознавства Н. Р. Романець «Голодомор 1932-1933 рр. на Дніпропетровщині: механізми замовчування».

romanets1911 2

Подію організували заступник директора бібліотеки О. М. Кравченко, завідувач відділу обслуговування О. М. Грамм, бібліограф І категорії Л. П. Абдула. На зустрічі були присутні викладачі й студенти факультету географії, туризму та історії, психолого-педагогічного факультету й факультету іноземних мов.

romanets1911 3

Голод 1932-1933 років за радянської доби перебував під грифом «секретно»: його не можна було пояснити жодними об’єктивними, природними причинами. Усі радянські підручники в один голос твердили: в ті роки відбувалася «соціалістична реконструкція народного господарства», а добробут колгоспників зростав із кожним новим днем радянського панування. Н. Р. Романець ознайомила присутніх із добіркою оцифрованих документів – свідчень замовчування трагедії 1932-1933 років. «Ці документи красномовніші за будь-яку наукову статтю. Інформаційну блокаду правди про Голодомор було припинено лише за часів перебудови, тож такі джерела є безцінною основою подальших досліджень трагічних сторінок нашої історії», – наголосила Наталя Радомирівна. Відтак поділилася спогадами про те, як вперше дізналася, що насправді відбувалося в українських селах, зіставивши відкриті історичні відомості й спогади бабусі. Про власний досвід знайомства з правдивою історією Голодомору розповіла й директор бібліотеки Г. М. Віняр.

romanets1911 4

Учасники зустрічі дізналися про справжні масштаби голоду на Дніпропетровщині: в 30-ті роки минулого століття площа цього регіону значно перевищувала сучасні межі області. Намагаючись приховати масову загибель селян, представники радянської влади пояснювали голодні смерті «продовольчими труднощами в окремих селах і колгоспах», що виникли внаслідок «шкідництва в сільському господарстві України, діяльності контрреволюційних антирадянських і куркульських елементів, що проникли до колгоспів». В офіційних документах тих часів використовувалася особлива термінологія, покликана забезпечити практично повне замовчування трагедії, на кшталт «окремих випадків голодування». Вважалося, що від голоду потерпають лише асоціальні елементи, симулянти й нероби, які саботують роботу в колгоспах; випадки ж канібалізму називали провокаціями «ворогів народу».

romanets1911 5

Під час заходу присутні переглянули анімаційний фільм «Голодний дух». Кожен відчув нестерпну атмосферу відчаю перед лицем невблаганної смерті від голоду, яка панувала на родючих українських землях у роки примусової колективізації.

romanets1911 6

Журналіст, письменник і краєзнавець Володимир Стецюк ознайомив присутніх із добіркою історичних видань, дотичних до теми зустрічі. Інформаційний супровід події забезпечила книжкова виставка «Голодомор. Геноцид. Пам’ятаємо», на якій було представлено 32 видання.

Дякуємо Наталі Радомирівні за її невтомну працю
заради повернення нашої історичної памяті!
9301