Кафедра філософії
Криворізький державний педагогічний університет

20 квітня 2023 р. відбулася університетська олімпіада з філософії. Традиційно з вітальним словом виступив ректор КДПУ, д. філос. н., проф. Я. В. Шрамко. Він зазначив: філософія дає змогу поставити більш глобальні запитання до життя і світу; якщо людина ставить перед собою філософські запитання, то вона виходить на більш високий інтелектуальний, емоційний, людський рівень. Також наголосив, що досвід організації олімпіади з філософії показує: обговорення відбувається на високому інтелектуальному рівні.

Організатор олімпіади, к. філос. н., доц. О. В. Мішалова додала, що студенти проявили неабияку сміливість, коли наважилися розглядати такі важки філософські запитання. А сміливість – наші традиції.

олімпіада 2023 1

Уже вдруге фінальний тур олімпіади з філософії відбувається у формі філософських дебатів. За жорстким регламентом (на виступ – 2 хвилини) вони намагалися відстояти свою позицію, навести вичерпні аргументи та приклади.

Обговорювали три питання:

  • Причинно-наслідкові зв'язки: властивість світу чи прерогатива розуму?
  • Сучасна культурна індустрія – це реальність чи гіпперреальність?
  • Я або самість: реальність чи ілюзія?

На запитання наших викладачів надихнули здобутки сучасної науки і техніки, а також їхні репрезентації у культурній індустрії та науковій фантастиці.  

олімпіада 2023 2

До фіналу вийшли 16 учасників з різних факультетів. Усі вони показали високий рівень підготовки. У промовах зверталися до думки класиків (Аристотеля, Дж. Локка, Д. Юма, І. Канта) і згадували  філософські концепції (Г. Райла, Ж.-Ф. Ліотара, Ж. Бодріяра, К. Поппера, Т. Адорно та ін.). Завідувач кафедри філософії, к. філос. н., доц. А. І. Абдула зазначив, що сьогоднішній захід  є прикладом студентської науки.

К. філос. н., доц. Н.П. Козаченко додала, що досить важко стисло та чітко сформулювати свою позицію, так само важко швидко знайти потрібні слова, щоб спростувати контраргумент опонента. Студенти впоралися з цим і змогли продемонструвати високий рівень навіть в межах фіксованого регламенту.

К. філос. н., доц., О. П. Панафідіна зазначила, що формат олімпіади дозволяє не тільки захищати свою позицію, але і замислитися над контраргументами. Можливо, у результаті  хтось переосмислить наявний погляд, в чому і виявляється перевага заняттям філософією.

Студенти наприкінці зазначили, що їм було цікаво долучитися до такого формату олімпіади, адже така робота між представниками різних факультетів та академічних груп сприяє знайомствам з цікавими людьми та розширенню світогляду.

22050
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31