Кафедра філософії
Криворізький державний педагогічний університет

Вийшов збірник студентських наукових праць з філософських дисциплін «Юнософія», який є результатом діяльності наукових студенстьких гуртків кафедри філософії. У 2023 р. основними темами стали проблема пізнання, штучний інтелект й українська філософія.

Ознайомитися з  випуском 9  «Юнософії».

 

Word Art 2

Як відрізнити справжню реальність від комп’ютерної симуляції чи ілюзії? Чи пов’язані події причино-наслідковим зв’язком, або все що відбується у світі – недетермінований хаос? Над цим намагалися поміркувати студенти другого курсу факультетів української філології і географії туризму та історії, а також факультету іноземних мов А. Бондар, М. Бурдейна, А. Гура, В. Ільчук, О. Козолуп і О. Шпилякова. Студенти фізико-математичного факультету М. Діденко та В. Січкар присвятили свої статті зв’язку математики і філософії та проблемі штучного інтелекту. А. Жук та С. Черниш розмірковували над проблемними буття особистості та її Я.

До збірника «Юнософія» увійшли також кращі роботи студентів, які брали участь у конкурсі до Дня народження Г. Сковороди. Так, В. Ільчук висвітлила зв’язок літератури й філософії у статті «Символічний світ Григорія Сковороди», а О. Калько порівняла філософію Г. Сковороди з поглядами постмодерніста М. Фуко.

У збірнику наукових праць студентів у 2023 р. також були опубліковані дослідження релігієзнавчої спрямованості. Є. Лаговська вивчала шаманізм в Україні, а Я. Онищенко досліджувала принципи рівноправного дрес-коду в мусульманських країнах.

У 2023 р. «Юнософія» була доповнена новою рубрикою. Відтепер на її сторінках студенти факультету іноземних мов можуть опублікувати свої переклади філософських творів. Зокрема, В. Стоян виконала переклад статті Дж. Дьюї «Чи змінюється людська природа?», а Я. Казаков переклав розділ «Що таке метафізика?» з книги С. Мамфорда «Metaphysics: A Very Short Introduction». Цей доробок буде корисний і цікавий не тільки студентам факультету іноземних мов для шліфування перекладацької майстерності, а й усім другокурсникам під час опанування окремих тем з філософії.

Усі охочі можуть доєднатися до заходів кафедри філософії. Якщо у вам є що сказати щодо світоглядних питань, збірник «Юнософія» саме для вас!

23636
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31