Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

Щороку 15 квітня світовою спільнотою відзначається Міжнародний день екологічних знань (International Environmental Awareness Day). Цей день було запроваджено у 1992 році під час Конференції ООН, на якій розглядалися найважливіші проблеми навколишнього середовища. В Україні за ініціативи громадських природоохоронних організацій цей День відзначається з 1996р.

Основне завдання Дня– популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про екологічний стан планети, екологічне виховання дітей і дорослих.

Становлення екології як науки відноситься до середини ХІХст. і пов’язується з ім’ям видатного німецького біолога-дарвініста Ернсти Геккеля, який у 1866 р. вперше використав термін «екологія». Найголовніші завдання екологічної освіти сьогодні:

  • формування знань про екологічні проблеми;
  • розвиток особистої відповідальності за стан довкілля;
  • подолання споживацького ставлення до природних умов і ресурсів;
  • розвиток умінь приймати рішення щодо проблем навколишнього середовища, оволодіння нормами екологічно грамотної поведінки.

Цікаві екологічні факти:

  • погрішення якості  середовища існування людини спровокувало формування екологічного виду туризму, покликаного ознайомити із екологічними проблемами та організувати відпочинок в екологічно-чистих місцевостях;
  • у Кривому Розі є підприємство "Чисте місто" яке займається частковою переробкою сміття;
  • на 1 людину на рік виробляють 20 т. сировини, яка перероблюється у 2 т. продуктів, на цей процес витрачається близько 2,5*103 Вт енергії та 800 т. води, близько 90% сировини стає відходами, як і більша частина води.
  • у Швеції електроенергію виробляють в процесі утилізації сміття.
  • компанія Nike, що випускає брендовий спортивний одяг, взуття та спорядження для спортсменів, приймає старі кросівки на переробку. Перероблену сировину використовують для створення нових споряджень та спортивних майданчиків.
  • спеціально для гри у гольф на круїзних лайнерах випускаються м’ячики, які не завдають жодної шкоди морським мешканцям - для їх виготовлення використовується корм для риб.
  • у північній частині Тихого океану спостерігається величезна сміттєва пляма, яку називають цілим Східним континентом сміття, що складається з декількох сотень відходів з пластику та поліетилену.
  • лише трохи більше 10% поверхні нашої планети належить до класу заповідних.
  • 500 років – саме стільки треба, щоб повністю розклалася пластикова пляшка.

На кафедрі туризму та економіки КДПУ викладається дисципліна "Екологія та екологічний туризм", лекційні та практичні заняття з якої проводяться в форматі екскурсій по екологічним туристичним об'єктам міста.

Викладачі кафедри сформували новий погляд на екологічний туризм - як один із видів індустріального та сталого туризму, пов’язаний із відвідуванням туристичних об'єктів, які перебувають в екологічній ситуації різного ступеня гостроти з метою здійснення екологічної освіти і виховання. Це різноманітні ландшафти, які: зазнали негативних антропогенних змін, самостійно відновились після таких змін, були рекультивовані; або діючі промислові об’єкти з чіткою екологічною функцією (наприклад, станція аерації, де очищуються стічні води міст, сміттєсортувальні підприємства, полігони твердих побутових відходів, тощо).

 SAM 2855  SAM 2860
 SAM 2878  SAM 3133

 

 

 

 

26109
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31