Анонси і оголошення
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні
Шановні викладачі, аспіранти, співробітники, студенти! Безкоштовний доступ до

17

21 березня 2018 року затишна «Літературна вітальня» бібліотеки КДПУ зустрічала відомого криворізького поета Володимира Стецюка. На честь Всесвітнього дня поезії автор запропонував до уваги університетської громади збірки «Шлях» і «Повстання» (2017 р.).

Презентація викликала великий інтерес у шанувальників сучасної української поезії – на зустріч завітали й науковці (доктор педагогічних наук, професор кафедри української мови Т. М. Мішеніна, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови Г. Г. Демиденко, кандидат філологічних наук, знаний криворізький літературознавець Л. О. Донченко), і студентство (факультети української філології, іноземних мов).

11

Від імені усіх присутніх поета привітали організатори заходу – заступник директора бібліотеки О. М. Кравченко, завідувач відділу обслуговування О. М. Грамм, головний бібліотекар Л. П. Абдула. Директор бібліотеки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Г. М. Віняр також звернулася з вітальним словом до пана Володимира та гостей презентації. Відтак надала слово ведучій заходу – Л. П. Абдулі, яка розповіла про основні етапи життєвого та творчого шляху Володимира Стецюка, ознайомила присутніх з новими збірками поета – «Шлях» і «Повстання».

6

2

Вступне слово доповнила мультимедійна презентація, яку підготували організатори зустрічі. Інформаційний супровід заходу забезпечувала книжкова експозиція “Літературне Криворіжжя”, на якій відвідувачі мали можливість ознайомитися з 30 тематичними виданнями.

15

Володимир Стецюк привітав гостей презентації з Всесвітнім днем поезії, нагадав про видатних поетів, які народилися в березні – першому весняному, найпоетичнішому місяці. Відтак розповів про основну ідею своєї нової збірки – сприйняття української історії як перманентних національно-визвольних змагань, боротьби за власну державність та ідентичність. “Повстання” – це схвильована поетична присвята героям нашої Батьківщини – і років української революції, і сучасної буремної доби. Вірші, які увійшли до цієї, орієнтованої в першу чергу на молодь, збірки, розповідають про шляхи державницьких змагань українських патріотів. Однією з центральних фігур книги є постать легендарного отамана Холодного Яру Степового-Блакитного (Костя Пестушка) – видатного представника славетних повстанських ватажків Криворіжжя.

13

Пан Володимир підкреслив визначну роль молоді у боротьбі за незалежність, нагадав про подвиги героїв Крут, учасників знакової «Революції на граніті», мучеників Небесної Сотні. Велике емоційне враження справили на присутніх вірші, присвячені цим молодим героям української нації – «Під Крутами», «Студентська революція на граніті», «Ми ще повернемся»

Колись повернемся, авжеж, повернемся

з цієї гібридної, друже, війни.

І знов на Майдані на віче зберемся,

землі української дочки й сини...

Не обійшлося на зустрічі і без ліричної, особистої поезії – яскравих і емоційних віршів, у яких кожен відчув подих весни, віру в краще майбутнє, надію на кохання під мирним небом вільної Батьківщини. Інтимна та філософська лірика, що увійшла до збірки “Шлях” об’єднана в дев’ять поетичних циклів – дев’ять щаблів життєвого шляху. Духовні пошуки ліричного героя книги, його роздуми над болючими протиріччями соціуму не залишать байдужим вдумливого читача.

16

На завершення презентації Л. О. Донченко поділилася враженнями від поезій пана Володимира, розповіла про дослідження його творчості, яке проводить у своїй науковій роботі учениця Криворізької гімназії № 91.

14

Усі охочі отримали можливість придбати нові поетичні збірки з автографом автора та зробити фото на пам'ять.

12

1

4351