Кафедра початкової освіти
Психолого-педагогічний факультет

мова калинова

Шановні любителі рідного слова! Для Вас започатковано інтерактивну газету «Рідне слово», яка має на меті ознайомлювати Вас із змінами не тільки в сучасному українському правописі, а й з поглядами сучасних мовознавців на ті процеси, які відбуваються нинішній мовленнєвій практиці. Сподіваємося на активну взаємодію з Вами на сторінках нашої інтерактивної газети. Чекаємо на Ваші запитання, які найбільше турбують Вас. Плануємо вести рубрику «Чому ми так говоримо…» Тож, цікавтесь, запитуйте, шліфуйте своє мовлення. Запитання і пропозиції прохання подавати на кафедру початкової освіти.

Електронною версією інтерактивної газети «Рідне слово» можна скористатися на сайті кафедри.

З повагою – редакція газети «Рідне слово»

 

Інтерактивна газета «Рідне слово» (випуск 1)

20 основних змін Українського правопису 2019 року

1. Тепер пишемо не тільки ірій, ірод (‘дуже жорстока людина’), а й ирій, ирод – із И на початку слова. Також пишемо ич, икати, икання.

2. У префікса архі- з’явився варіант архи- в назвах церковних звань, титулів і чинів: архимандрит і архімандритархиєрей і архієрейархистратиг і    архістратиг тощо.

3. Іменники на -ть після приголосного, а також слова кровлюбовосіньсільРусьБілорусь у Р.в. однини можуть набувати як варіант закінчення -и: гідности, незалежности, радости, смерти, чести, хоробрости; крови, любови, осени, соли, Руси, Білоруси.

4. Прізвища, що є іменниками чол. роду ІІ відміни на -ин-ін-їн, у Д.в. однини можуть мати й закінчення -ові, а не тільки , як досі: Василишину – Василишинові, Волошину – Волошинові, Михайлишину – Михайлишинові.

5. Компонент топ- із числівниками не поєднуваний. Тобто написання на зразок «топ-100», «топ-десять» тощо – порушення правопису! 

6. Назви сайтів пишуться українською мовою за нормами українського правопису і, звичайно ж, відмінюються, як усі українські слова: Назви сайтів без родового слова пишемо з малої букви (твітерґуґл); назви сайтів з родовим словом пишемо з великої букви та в лапках (мережа «Фейсбук», енциклопедія «Вікіпедія»). Такі з цих слів, що належать до ІІ відміни, в Р.в. однини мають закінчення -а, -яфейсбукаютубаімейла.

7. Слова «ви», «ваш» завжди пишемо з малої літери, якщо тільки це не лист із персональним зверненням до однієї особи з виявом особливої ввічливості.

8. Іменники чол. роду з числівниками дватричотири мають закінчення  (): два хлопці, три робітники, чотири слухачі (а не «хлопця», «робітника», «слухача», як помилково буває під впливом російської мови).

9. Запроваджений новий розділовий знак – це скісна риска ( / ). Її ставимо, коли потрібно позначити:

   - системність / несистемність мовних явищ;

   - на позначення року, що не збігається з календарним, напр.: у 2018/2019 навчальному році;

   - на позначення співвідношення яких-небудь величин, параметрів: співвідношення курсу гривня / долар;

   - у графічних скороченнях: п/в (поштове відділення), р/р (розрахунковий рахунок), п/п (по порядку: № п/п), к/т (кінотеатр), т/к (телеканал), с/г (сільськогосподарський) та ін.; км/год. (кілометр на годину).

10.  Невідмінюваний числівник пів зі значенням ‘половина’ з наступним іменником – загальною та власною назвою у формі Р.в. однини пишемо окремо: пів аркушапів відрапів годинипів літрапів містапів огіркапів островапів яблукапів ящикапів ямипів Європипів Києвапів України. Якщо ж пів з наступним іменником у формі називного відмінка становить єдине поняття і не виражає значення половини, то їх пишеморазомпіваркушпівденьпівзахистпівколопівкуляпівлітра (розм.) півмісяцьпівобертпівовалпівострів.

12. Тепер пишемо двох-, трьох-, чотирьох-, якщо наступна частина є числівником чи співвідносним іменником: двохсотийтрьохтисячнийчотирьохмільйоннийчотирьохмільярднийдвохсотріччятрьохсотріччячотирьохсотріччя; і дво-, три-, чотири- в усіх інших випадках;

двоактнийдвоокисдвоокисеньдвооксиддвоопуклийдвоосьовийтриатомнийтриокисеньчотириосьовий.

13. Тепер пишемо інакше слова: священник (через два Н); проєкт, проєкція (через Є); госпіс (через Г).

14. Зміни у відмінюванні іменників:

а) в імені Ігор змінений кличний відмінок: тепер Ігорю, раніше було Ігоре. Також форма по батькові від нього тепер подається як Ігорьович, раніше була Ігорович;

б) для імені Олег встановлена форма кличного відмінка Олеже, що раніше вважалася неправильною, але як варіант залишена і стара форма Олегу;

в) слово хабар переведене у м’яку групу і тепер відмінюється за зразком: хабаря, хабареві, хабарем… раніше було «хабара» і т. д. (але: у складних словах із хабар- сполучним голосним може бути лише о: хабародавець, хабаромісткість, хабароодержувач);

г) із невідмінюваних іменників іншомовного походження перевели до відмінюваних слово ситро, додавши його до відмінюваного й раніше пальта; метро, кіно і т.д. лишилися невідмінюваними;

ґ) жіночі імена, що закінчуються на губний або м’який приголосний, відмінюємо: Ізабель – Ізабелі, Етель – Етелі, Жізель – Жізелі, Мішель – Мішелі, Ніколь – Ніколі, а інші ж жіночі особові імена, що закінчуються на -й і на твердий приголосний (крім губних), далі не відмінюються: Беатріс, Долорес, Гюльчатай, Жаннет, Ірен, Кармен, Маргарет, Мерседес і т. ін.

д) тепер у звертаннях, що складаються: з двох особових імен (імені та по батькові; із загальної назви та прізвища; з двох загальних назв; із загальної назви та імені; із загальної назви та прізвища) форму кличного відмінка мають обидва слова: Оксано Іванівно, Ярославе Андрійовичу; добродійко Вариводо, пане лейтенанте; брате Петре, друже Грицю, колего Степане, лікарю Ігорю, пане Віталію, колего Максименку, пане Ковалю.

15. Тепер пишемо назви деяких міст у Р.в. однини з -У, -Ю: Амстердаму, Гомелю, Ліверпулю, Лондону, Мадриду, Парижу, Чорнобилю, Берліну. Але як варіант лишається у більшості назв і попередня форма на -А, -Я: Луцька, Львова, Києва…

16. Білоруські та російські імена за традицією не транслітеруємо, а передаємо українськими відповідниками: Артем, Володимир, Микола, Олександр, Семен, Віра, Катерина, Світлана…(а не «Владімір»).

17. Тепер пишемо також через Ґ: Верґілій, Ґарсія, Геґель, Ґеорґ, Ґете, Ґреґуар, Ґуллівер тощо і через Г (Вергілій, Гете…).

Пишемо також через Т: анатема, дитирамб, етер, катедра, міт, мітологія, Атени, Демостен та ін., поряд із формами через Ф (дифірамб, ефір, міф, Афіни, Демосфен).

Пишемо також через ав: авдієнція, авдиторія, лавреат, павза, фавна тощо, поряд із формами через ау (пауза, фауна, аудиторія).

18. Скасовані написання з ЙЯ, ЙЄ тощо. Тепер просто Я, Є: конвеєр, плеєр, флаєр, круїз, мозаїка, лояльний, параноя, плеяда, рояль, саквояж, секвоя, фаянс, феєрверк, ін’єкція, проєкт, проєкція, суб’єкт, траєкторія, фоє, Гаїті, Феєрбах, Маєр, Ісая, Йоганн, Соєр, Хаям.

Такі слова, як ДікенсДікінсон тощо тепер пишемо з одним К. Подвоєння кк зберігаємо у власних назвах кельтського походження: Маккартні, Маккензі, Маккенна, Маккінлі, а також у загальних назвах, що утворені від власних назв такого типу: маккартизм і т. ін.

19. Тепер пишемо російські прізвища на -ой як Донський, Крутий, Луговський, Полевий, Соловйов-Сєдий, Трубецький, але як виняток Толстой; також Кустуриця тощо – з м’яким Ц.

20. Змінене написання ще деяких іноземних особових назв – тепер із дефісом, раніше було разом. Це арабські, перські, тюркські імена з компонентами, що вказують на родинні стосунки, соціальне становище і т. ін., а також вірменські прізвища з початковим компонентом Тер-: Гасан-огли, Мамед-заде, Фікрет-кизи, Мехмед-бей, Кемаль-паша, Мірза-хан (але за традицією Чингісхан); Тер-Казарян, Тер-Ованесян, Тер-Петросян (раніше компоненти бей, заде, мелік, огли й под. писалися разом). 

21. Разом пишуться слова: мінісукня, віцепрезидент, ексміністр, вебсайт, а також слова з першим іншомовним компонентом, що визначає кількісний вияв чого-небудь: архі-, архи-, бліц-, гіпер-, екстра-, макро-, максі-, міді-, мікро-, міні-: архіскладнúй, гіпермáркет, макроеконóміка, мікрохвúлі, мультимільйонéр, преміумкла́с, супермáркет, топмéнеджер, топмодéль.

Разом також пишемо слова з першим іншомовним компонентом анти-, контр-, віце-, екс-, лейб-, обер-, штабс-, унтер-: антивíрус, контрудáр, віцепрем’є́р, віцекóнсул, ексчемпіо́н, ексмінíстр, експрезидéнт.

12690
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30