Кафедра початкової освіти
Психолого-педагогічний факультет

image002

Екскурсія Криворіжжям

22 червня 2019 р. відбулася екскурсія, яку провів Мельник О.О., організувала доц. Лисевич О.В. для студентів Криворізького Державного педагогічного університету (групи ПНФ-18 і ПНП-18).

Наша екскурсія розпочалася з пам'ятника iм. Петра Калнишевського (1690-1803). У 1762 році саме його було обрано кошовим отаманом Запорізької Січі. Отаман Петро, у 1775 року почтову станцію «Кривий Ріг», ним на р.Саксагані для несення служби було поставлено 5 козаків з Вищестебльовського, Дерев’янківського, Уманського, Калниболотського куренів та 10 коней, що стало могутнім поштовхом у розвитку нового міста – Кривого Рогу. Тому, святий праведний Петро Калнишевський є покровителем Криворіжжя.

image004

 

Потім ми підійшли до річки Саксагань, назва якої в перекладі з тюркського означає «сорока». Наблизилися до Проспекту Поштовий (з 1923 по 2016 рік — проспект Карла Маркса). Одна з найстаріших вулиць міста. Виникла у XVIII століттi. Проспект починається від вулиці Свято-Миколаївської (раніше вул. Леніна, вул. Миколаївська), проходить наскрізь через площу Визволення. Загальна довжина проспекту становить 3 км.

image006

 

На початку ХХ століття Поштова вулиця слугувала економічним й культурним центром Кривого Рогу. Тут були розташовані численні торгові заклади, склади. Будівлі були виконані у різних архітектурних стилях: модерн, південноросійському цегляному стилі, тощо.

В 1923 році вулиця Поштова була перейменована у проспект Карла Маркса. В 1932 році на проспекті був побудований Криворізький театр драми та музичної комедії імені Т. Г. Шевченка.

В 1950-х роках на проспекті Карла Маркса зводяться нові будинки, що сьогодні визнані пам'ятками архітектури: адмінбудинок об'єднань «Кривбасшахтопрохідка» та «Південруда», будинок тресту «Дзержинськруда», Головпоштамт та інші. У 1954 році тут встановлено пам'ятник Т. Г. Шевченку. У кінці 1950-х збудовано готель «Металург».

image010

 

Екскурсія була цікавою, досить змістовною, наповненою багатьма нам невідомими, фактами про історичні пам'ятки, події минулого Завдяки цій екскурсіїї ми набули нових знань про наше місто.

 

8201
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша