Факультет іноземних мов
Мова і література: англійська, німецька. Переклад.

27.04.2023 відбулася зустріч членів кафедри англійської філології з представниками від студентства та стейкхолдерами. Під час засідання було обговорено можливі зміни та пропозиції щодо удосконалення якості програми «Англійська мова, зарубіжна література» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 014 Середня освіта, предметною спеціальністю 014.02  Мова і література (англійська).

Дирда І. А., в. о. декана факультету іноземних мов запропонувала змінити формулювання спеціальної  компетентності № 2 згідно з проєктом Стандарту вищої освіти України спеціальності 014 Середня освіта на «Здатність реалізовувати сучасні тенденції міжкультурної іншомовної освіти у закладах загальної середньої освіти та фахової передвищої освіти через визначення комунікативної, пізнавальної, номінативної, емоційно-експресивної та інших функцій мови, порівняння мовних і мовленнєвих одиниць іноземної та рідної мов», оскільки реалізація сучасних тенденцій міжкультурної іншомовної освіти у закладах загальної середньої та фахової передвищої освіти є критично важливою для підготовки учнів і студентів до контактування у полікультурному суспільстві. Відповідно, порівняння мовних і мовленнєвих одиниць іноземної та рідної мов сприятиме запобіганню  бар'єрів спілкування, негативному переносу умінь і навичок із рідної мови в іноземну. Викладачка зауважила, що спеціальну компетентність № 10 доцільно подати у такому формулюванні: «Здатність демонструвати та використовувати ефективні шляхи формування мовної, мовленнєвої та соціокультурної компетентностей здобувачів освіти у процесі навчання іноземної мови», оскільки урахування соціокультурного аспекта сприятиме порозумінню та продуктивній співпраці з представниками іншомовного   суспільства. Важливо також конкретизувати спеціальну компетентність № 14 «Здатність виявляти закономірності літературного процесу, визначати специфіку і значення художніх концепцій і літературних творів у контексті суспільно-літературної ситуації, літературної критики і культурної епохи; давати оцінку художнього твору; визначати роль системи образів, сюжету, композиції та засобів виразності в їх поєднанні; характеризувати творчу індивідуальність автора», позаяк  виявлення закономірностей літературного процесу та аналіз художніх концепцій трансформує учнів у компетентних читачів, спроможних визначати сутність та культурну цінність літературних творів; сприяє розвитку критичного мислення та  аналітичних здібностей.

Ткаченко Н. О., в. о. директора Криворізького ліцею № 71 вказала на необхідність змінити формулювання практичного результату навчання № 9 відповідно до проєкту Стандарту вищої освіти України спеціальності 014 Середня освіта на «Здатність проєктувати психологічно безпечне й комфортне освітнє середовище з дотриманням  вимог законодавства щодо охорони життя й здоров'я здобувачів освіти, зокрема з особливими освітніми потребами, технології здоров’язбереження під час освітнього процесу, способи запобігання та протидії булінгу і налагодження ефективної співпраці із здобувачами освіти та їх батьками». Вказана зміна необхідна для забезпечення повноцінного фізичного, емоційного та соціального розвитку учнів.

Шпилякова О. В., студентка гр. АНФ-21 та членкиня робочої групи, зауважила, що деякі студенти за можливості хотіли б мати варіант поглибленого вивчення англійської мови, замість вивчення другої іноземної мови, аби реалізувати індивідуальну освітню траєкторію.

Перепічаєва Д., студентка гр. АНФ-21 запропонувала розширити можливісь вибору дисциплін професійної підготовки, що спрямовані на вивчення практичних аспектів граматики та фонети, оскільки ці дисципліни є фундаментальними, а їх вивчення не може обмежуватися двома семестрами.

Пропозиції та зауваження щодо оновлення змісту та структурування освітньо-професійної програми «Англійська мова, зарубіжна література» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 014 Середня освіта, предметною спеціальністю 014.02  Мова і література (англійська) враховано.

25236
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31