Факультет іноземних мов
Мова і література: англійська, німецька. Переклад.

27.04.2023 р. на засіданні кафедри англійської філології обговорено проєкт ОП “Англійська мова, зарубіжна література”.

Зав. кафедри – І. Зоренко наголосила на важливості змінити назви дисциплін циклу “Професійна підготовка. Психолого-педагогічна та методична підготовка” з “Методика навчання іноземної мови в профільній школі” та “Сучасні методики навчання зарубіжної літератури” на “Методика навчання іноземної мови в закладах освіти” та “Методика навчання зарубіжної літератури в закладах освіти”. Ці зміни є нагальними у зв’язку з вказаною в проєкті стандарту вищої освіти (рівень вищої освіти – другий магістерський, галузь знань 01 Освіта / Педагогіка, спеціальність 014 Середня освіта (Мова та зарубіжна література (англійська) кваліфікацією в дипломі, що передбачає  навчання не лише магістрів середньої освіти, а й викладачів закладів фахової передвищої та вищої освіти. 

Гарант ОП – О. Пальчикова звернула увагу на те, що у зв'язку з розпорядженням № 5 від 01 березня 2023 р. “Про методичні рекомендації щодо укладання освітньо-професійних програм підготовки магістрів” згідно з п. 7 у межах ОП “Англійська мова, зарубіжна література” доцільно змінити назву дисципліни з циклу “Професійна підготовка. Психолого-педагогічна та методична підготовка” з “Сучасні освітні парадигми та технології” на “Сучасні освітні парадигми та методологія педагогічних досліджень”. У змісті дисципліни передбачено ознайомлення здобувачів освіти з концепцією Нової української школи. 

Гарант ОП – О. Пальчикова наголосила на необхідності оновлення складу робочої групи з перегляду ОП «Англійська мова, зарубіжна література» другого (магістерського) освітнього рівня вищої освіти задля забезпечення ефективної роботи групи та акредитації ОП. Відповідно, згідно з розпорядженням від 10.02.2023 р. № 16-56 “Про зміни до розпорядження № 16-35 від 01.07.2021 “Про зміни до розпорядження № 16-11 від 12.02.2021 “Про затвердження складу та призначення керівників робочих груп для перегляду освітніх програм, розроблення навчальних планів”) до складу робочої групи ОП увійшли нові члени –  Н. Мещерякова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри перекладу та слов’янської філології;  І. Дирда, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри англійської філології;                  Г. Чередник, магістр спеціальності 014 Середня освіта (Мова та зарубіжна література (англійська) (розпорядження № 16-08 від 27.04.2023 р.).

Директорка Департаменту освіти і науки Виконкому Криворізької міської ради –  Т. Кріпак наголосила на необхідності конкретизації мети освітньої програми, що узгоджувалася б з визначеними у проєкті стандарту вищої освіти (рівень вищої освіти – другий магістерський, галузь знань 01 Освіта / Педагогіка, спеціальність 014 Середня освіта (Мова і зарубіжна література (англійська)  компетентностями та програмними результатами. Відповідно, мета ОП звучить так: “Підготовка ерудованих конкурентоздатних фахівців відповідно до сучасних потреб суспільства та вимог ринку праці, готових адаптуватися до змін, здатних практично застосовувати фундаментальні теоретичні знання, спеціальні фахові уміння й навички в освітньо-виховний процес під час навчання іноземної мови (англійська) та зарубіжної літератури в закладах середньої, фахової передвищої, вищої освіти; здійснювати творчу педагогічну, науково-дослідницьку, інноваційну, організаційно-управлінську та аналітичну види діяльності в галузях лінгвістики, методики навчання іноземної (англійської) мови, зарубіжної літератури, педагогіки, методології наукових досліджень, сучасних інформаційно-комунікаційних технологій; забезпечувати ефективну взаємодію суб’єктів навчання, зокрема представників різних культурних спільнот задля взаємообміну професійним досвідом та продуктивного співробітництва”. 

І. М. Клименко внесла пропозицію щодо нагальності викладання дисциплін на вибір 2 і 5 в третьому семестрі у зв’язку з необхідністю рівномірного розподілу дисциплін протягом усього навчального процесу 

О. Созонюк – викладач англійської мови КНУ внесла пропозицію щодо розроблення модуля чи теми у межах нормативної дисципліни «Сучасні освітні парадигми та методологія педагогічних досліджень», де було б акцентовано на ключових аспектах навчання у закладах фахової передвищої та вищої освіти. 

К. пед. н., доц. – В. Ревенко наголосила, що згідно з наказом №53 “Про оновлення освітніх програм підготовки магістрів” від 31 січня 2023 р. у зв'язку з тим, що з-поміж освітніх компонентів у межах циклу загальної підготовки дисципліна “Іноземна мова за професійним спрямуванням” відсутня, обсяг кредитів (3), передбачений для неї доцільно розподілити між дисциплінами науково-предметної підготовки, як-от “Сучасна англомовна комунікація” (8 кредитів), Цифрова трансформація навчальних матеріалів з англійської мови (4 кредити), “Загальне мовознавство” (4 кредити), “Порівняльне літературознавство” (3 кредити), “Зарубіжна література: основні етапи та тенденції розвитку” (8 кредитів).

В. о. декана факультету іноземних мов І. Дирда зазначила, що згідно з наказом №53 “Про оновлення освітніх програм підготовки магістрів” від 31 січня 2023 р., підсумкова атестація здобувачів вищої освіти здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи та комплексного кваліфікаційного іспиту зі спеціальності. Відповідно, пропонується така назва комплексного кваліфікаційного іспиту: “Комплексний кваліфікаційний іспит із сучасної англомовної комунікації, іноземної мови та зарубіжної літератури з методиками їх навчання”. 

Враховано пропозиції та зауваження щодо оновлення змісту та структурування освітньо-професійної програми «Англійська мова, зарубіжна література» підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти (галузь знань 01 Освіта/Педагогіка. Спеціальність 014 Середня освіта. Предметна спеціальність 014.02 Середня освіта (Мова та зарубіжна література (англійська)).

25529
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31