Факультет мистецтв (Музично-хореографічне відділення)
Музичне мистецтво. Хореографія.

567о

20 травня 2019 року в концертній залі музично-хореографічного відділення факультету мистецтв відбувся звітний концерт Народного українського оркестру народних інструментів, художнім керівником та диригентом якого є старший викладач кафедри музикознавства, інструментальної та хореографічної підготовки Білоненко Георгій Олегович.

У творчому тандемі з незмінною ведучою концертних програм – Іриною Лященко – професіонали своєї мистецько-педагогічної справи представили на розсуд слухачів літературно-музичну зустріч омріяного прагнення музиканта-початківця досягти вершин мистецтва оркестрового диригування, виконуючи найвідоміші твори світової музичної класики.

6гл

56кат

До чаруючих звуків оркестрового настроювання непомітно і логічно приєдналася думка про велику, потужну й таку необхідну людську якість – Мрію. «…Вона є в середині кожного з нас.. Вона по-дитячому беззахисна і по-дорослому пристрасна.. Вона – сильна та слабка, мотивуюча і перешкоджаюча.. Вона веде людину по життю. Вона – це мрія». Саме роздумами про мрію, молодість, енергію та творчість ділився зі слухачами Народний український оркестр музично-хореографічного відділення факультету мистецтв КДПУ за виконавської підтримки молодого енергійного викладача Королькова Є.С.

І розпочалася зустріч символічно з творчості молодих музикантів: свої омріяні диригентські спроби представили магістри-випускники Тут і Зараз – із хвилюванням перед оркестром, де питання відпочивають, мрії лише накреслюються, а творчі звершення зростають: Ірина Миршавка диригувала «Адажіо» Томазо Альбіноні, Вікторія Бонар – «Народний танець» Мирослава Скорика, Катерина Сторчеус разом з оркестром виконала джазову композицію «Take five» Пола Дезмонда.

567к4мир45бон

 «Найсолодше мріється у дитинстві… Дитячі мрії – наївні, щирі, казково-піднесені та смішні.. Сумно, що вони рідко стають реальністю.. Але пам'ять про них осяює чарівним світлом наше доросле теперішнє..Один із геніїв сказав: «Знаєш, що важливо взяти з дитинства у доросле життя? Мрію». Таку мрію виніс із дитинства, втілив у життя – так би мовити «працював із мрією», аби вона не залишилася нічим..» – і передав своїм вихованцям разом із кропіткою щоденною працею музикант і педагог, людина високих морально-естетичних принципів, фахівець своєї справи керівник оркестру Георгій Білоненко.

34пир

Мрія не може існувати поза основної цінності життя людини – кохання. Пауло Коельо писав: «...І коли шляхи двох людей сходяться, коли очі їх зустрічаються, і минуле і майбутнє втрачають всіляке значення, а існує лише одна ця хвилина і неймовірна упевненість в тому, що все на світі написано однією і тією ж рукою. Рука ця будить в душі любов і відшукує душу-близнюка для кожного, хто працює, відпочиває або шукає скарби. Інакше в мріях, якими захоплений рід людський, не було б ані найменшого сенсу». Кохання в житті, любов до людей спонукали керівника до вибору перлини світової музичної класики – Хабанери з Кармен-сюїти на музику Жоржа Бізе в оркестровці Родіона Щедріна. Одна з картин одноактного балету про пристрасне і, водночас, трагічне кохання прозвучала переконливо і емоційно у виконанні оркестру під керівництвом Маестро.

«Мрія має одну виняткову рису. Вона завжди позитивна. Вона ніби випромінює радісні, світлі, меланхолійні, але завжди щирі емоції.» Саме такі емоції передала присутнім під час виконання української народної пісні «Гандзя» в оркестровці Георгія Білоненка вокалістка, викладач, науковець і просто чарівна жінка Наталя Овчаренко. Жінка і фахівець, яка завжди мріяла по-дорослому, силу думки позитивно і цілеспрямовано втілювала в життя, посилаючи свій запит у Всесвіт і досягаючи при цьому творчої успішності та професійної реалізованості.

7898сол

На завершення концерту під керівництвом Георгія Білоненка вишукано, грайливо і колоритно прозвучала «Коломийка» Олександра Саратського. І ще раз про головне – «мріяти ніколи не зарано, ніколи не запізно. Мрія завжди доречна, вона наповнює сенсом і барвами наше життя».

«І на завершення нашої сьогоднішньої теми і музичної зустрічі хочу навести влучний вислів Віктора Гюго: «Розум людський володіє трьома ключами, що відкривають все: цифрою, буквою, нотою. Знати, думати, мріяти. Все в цьому» – підсумувала все почуте, відчуте і пережите ведуча концерту Ірина Лященко.

Оплески в залі по закінченню концерту були щирими і довготривалими, а враження від музично-поетичної атмосфери і гордість за колективну працю студентів під керівництвом майстра своєї справи Георгія Білоненка зостануться назавжди в пам’яті присутніх та історії нашого факультету мистецтв.

Ірина Лященко, Олена Ярошенко

7912
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша