Факультет мистецтв (Музично-хореографічне відділення)
Музичне мистецтво. Хореографія.

15 грудня 2022 року у студійній території Кривого Рогу «10 хвилин» телерадіокомпанії «Рудана» відбулось інтерв’ю з музикознавицею, викладачкою факультету мистецтв Криворізького державного педагогічного університету Іриною Лященко. Напередодні різдвяних і новорічних свят мова йшла про популярний і улюблений твір М. Леонтовича «Щедрик» та історію створення і життя світового шедевру.

Image6

Слава славна не поляже, не помре в віках,

Славен славний Леонтович, хай живе в піснях!

        Ці слова Максима Рильського виринають з пам’яті в ці грудневі, ювілейні дні, пов’язані з ім’ям Миколи Леонтовича (1877-1921) – видатного національного композитора, Музиканта, Учителя. 145-річчя від дня народження та 100-річчя прем’єри «Щедрика» на відомій світовій сцені – Карнегі Хол (Нью-Йорк) – ось славні святкові віхи, завдяки яким є можливість згадати чудового сина України зі скромною вдачею, але безмежно великим серцем. Лише 43 роки земного життя Микола Дмитрович зміг присвятити себе дійсно подвижницькій діяльності – навчання простих людей основам арифметики, читання, музикування, співам. А ще улюбленій творчості, яку він оцінював вельми скромно, але задля якої не припиняв вдосконалюватися як композитор. Попри тяжкий час, постійні мандри українськими землями, ба більше, справжнє бідування в останній період свого життя, музикант не зрадив своїй місії, своїм переконанням – просвіщати український люд. Трагічна смерть від кулі чекістського агента перервала життєвий шлях українського маестро, але його творчий спадок назавжди увійшов до золотої скарбниці української класичної музики.

       Згадаємо «Щедрика» – невмирущий твір Миколи Леонтовича, винятково популярний в Україні та світі. Він не лише увібрав музичні та текстові особливості українського музичного мислення, а також є глибоко пов'язаним із принципами формотворення, тематичного розвитку, засобами виразності класичної та модерної музичної традиції. «Щедрику» – «маленькому музичному диву» – присвячено запропоноване інтерв’ю. (Автор Ірина Лященко)

Image7

Інтерв’ю Ірини Лященко (ПЕРЕГЛЯД)

 

21023
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31