Кафедра фізичної культури та методики її викладання
Природничий факультет

8 причин зайнятися фізичними вправами прямо сьогодні

Колись рух був синонімом виживання: потрібно тікати від хижаків, полювати на здобич, шукати їжу. Сьогодні ж багато людей зайняті розумовою працею, що не припускає рухову активність. Побічні результати такого «комфортного» життя - ожиріння, серцева недостатність, апатія, депресія, безсоння, імпотенція, низька самооцінка. І це лише кілька явних сигналів, «кричущих» про те, що вам пора на тренування!

Біг, їзда на велосипеді, плавання, командні ігри - будь-який вид спорту, який вам до душі, допоможе запобігти безлічі фізичних і психічних захворювань. Що саме спорт змінює в організмі і від яких недуг захищає?

Покращує настрій

Крім збільшення витривалості, спалювання жиру і поліпшення загального самопочуття, заняття бігом викликають ряд хімічних реакцій, які запускають активність гормонів і роботу мозку.

Одним з найбільш відомих переваг бігу є почуття ейфорії, яке виникає в результаті вивільнення гормонів щастя - ендорфінів. Ендорфіни виробляються в нейронах головного мозку і мають здатність зменшувати біль і покращувати настрій.

Цікаво, що фізичні вправи запускають процес вивільнення ендорфінів швидше, якщо займатися не поодинці, а в групі. Тому, щоб ефект від бігу був максимальним, знайдіть компанію!

Запобігає захворюванням серця

Регулярні фізичні навантаження зміцнюють серце, а сильне серце перекачує більше крові з меншими зусиллями. Завдяки цьому тиск на артерії зменшується, відповідно, показники приходять в норму.

Якщо у вас немає часу ходити в тренажерний зал, допоможуть звичайні прогулянки на свіжому повітрі. Як мінімум 150 хвилин пішої ходи в тиждень допомагають привести в норму холестерин і знизити ризик серцевих захворювань, повідомляє Американська асоціація серця.

Знижує ризик діабету і раку

Регулярні фізичні вправи (звичайна зарядка) можуть запобігти діабету II типу і метаболічного синдрому - комплекс обмінних, гормональних і клінічних порушень, що відбуваються на тлі ожиріння.

Ряд досліджень показав, що вправи помірної інтенсивності протягом 120-150 хвилин на тиждень знижують ризик цих захворювань.

! Також вчені довели, що регулярна фізична активність зменшує ризик розвитку раку молочної залози у жінок на 12% і раку товстої кишки на 25% - як у чоловіків, так і у жінок.

Зберігає чоловічу потенцію

Американські дослідники стверджують, що для чоловіків з еректильною дисфункцією заняття спортом можуть стати природною альтернативою медикаментозному лікуванню. За рахунок поліпшення кровопостачання статевих органів фізичні вправи знижують ймовірність розвитку імпотенції.

Важливий момент - не перестарайтеся з навантаженнями. Якщо ж тренування занадто важкі і організм не встигає відновлюватися, то це, навпаки, загрожує зниженням статевої функції.

Зміцнює кісткові тканини

Процес старіння неминуче впливає на стан кісток, суглобів і м'язів. З віком відбувається природне виснаження щільності кістки, що збільшує ризик серйозних травм при падінні.

На допомогу знову приходить піша ходьба! Регулярні прогулянки протягом 30 хвилин в день підсилюють кровопостачання кісткової тканини. В результаті покращується процес засвоюваності кальцію і не відбувається його вимивання з кісток.

Захищає від депресії

Дослідження, опубліковані в американському журналі «Психіатрія та неврологія», показують, що заняття спортом підвищують концентрацію триптофану - амінокислоти гарного настрою. А з триптофану утворюється серотонін - всім відомий гормон щастя.

Психологи з Ессекского університету також зафіксували значне поліпшення настрою на тривалий період часу у тих, хто займається спортом на відкритому повітрі.

Зменшує рівень гормонів голоду

В одному з досліджень Лондонської школи економіки експерти виявили, що регулярна швидка ходьба так само ефективна, як і фітнес в тренажерному залі.

За допомогою дослідження за участю 50 000 пацієнтів на протязі 12 років було встановлено, що ті, хто регулярно гуляв пішки, мали індекс маси тіла нижче, ніж ті, хто займався вправами з високим навантаженням.

Експерти стверджують, що регулярні тренування в поєднанні зі збалансованим харчуванням є найбезпечнішим і ефективним засобом позбавлення від жирових відкладень.

Щоб схуднути, потрібно створити дефіцит калорій, тобто спалювати їх більше, ніж споживаєте. Для втрати 1 кг ваги необхідно урізати раціон на 8000-9000 калорій.

! Дослідники з Університету Західної Австралії також виявили, що ефективному контролю ваги сприяє біг. Пояснюється це тим, що після пробіжки в крові знижується рівень греліну - гормону, що стимулює апетит. Відповідно, слабшає відчуття голоду.

Підвищує концентрацію уваги

Заняття спортом протягом 30-60 хвилин від трьох до п'яти разів на тиждень покращують концентрацію уваги, збільшують ефективність навчання і підсилюють здатності до вирішення складних завдань.

Фізична активність протягом усього життя може зіграти важливу роль в боротьбі з такою віковою хворобою, як деменція. Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі спортивної медицини в Японії, а також дослідження, представлене в рамках Міжнародної конференції Асоціації Альцгеймера в 2015 році, показали, що регулярні тренування покращують довгострокову пам'ять і сповільнюють зниження пізнавальної здатності з віком.

Ще одне дослідження, проведене в Монреальському університеті, показало, що ті з нас, хто використовує тренування з великим навантаженням для нарощування м'язів, з їх допомогою також стимулюють розвиток нейронів мозку і збільшують свою тривалість життя.

Джерело: https://rz.com.ua

10339
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша