Анонси і оголошення
Компанії Clarivate та Elsevier повідомляють про нові вебінари з питань наукометрії, які
Компанія Clarivate продовжує серію безоплатних вебінарів українською. За умови
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! Бібліотека КДПУ працює в обмеженому режимі з 09.00 до 16.00, субота
Elsevier продовжує активно підтримувати українських учених у складних умовах
У межах проєкту Research4Life регулярно організовують вебінари за посиланням
Міністерство освіти і науки України повідомляє про можливість безкоштовного
Шановні науковці! Компанія Elsevier та ДНТБ України надають можливість працювати
В умовах посилення карантинних обмежень пропонуємо науково-педагогічним
Шановні користувачі! ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського пропонує вам скористатися
Шановні користувачі! Під час карантину бібліотека надає такі дистанційні

Rukavicyn1 3

11 травня 2018 року бібліотека Криворізького педагогічного в черговий раз стала місцем зустрічі небайдужих до історії малої Батьківщини студентів, викладачів, бібліотекарів і представників громадськості. Відомий криворізький краєзнавець і колекціонер Ігор Рукавіцин, який завітав до книгозбірні, запросив усіх, хто цікавиться криворізькою старовиною у подорож Поштовим проспектом минулих часів – і не тільки.

Захід, який організували і провели заступник директора бібліотеки О. М. Кравченко, завідувач відділу інформаційних технологій і комп’ютерного забезпечення О. О. Лебедюк  і провідний редактор О. Ю. Авраменко, зібрав близько ста шанувальників історії міста. Серед них – студенти факультету географії, туризму та історії, їх наставники - декан факультету географії, туризму та історії, кандидат географічних наук, доцент С. В. Ярков і його заступник, доцент кафедри історії України та правознавства, кандидат історичних наук А. В. Тарасов, доцент кафедри економічної і соціальної географії та методики викладання, кандидат педагогічних наук О. В. Бондаренко, доцент кафедри російської філології та зарубіжної літератури, кандидат філологічних наук О. І. Гамалі, старший викладач кафедри ботаніки та екології, кандидат педагогічних наук О. О. Кобрюшко, старший викладач кафедри економічної і соціальної географії та методики викладання, кандидат педагогічних наук С. В. Мантуленко, викладачі кафедри російської філології з методикою викладання Т. В. Михальченко і кандидат педагогічних наук, доцент Н. П. Мещерякова, а також небайдужі до краєзнавства фахівці криворізьких бібліотек. 

Інформаційну підтримку заходу забезпечили завідувач сектора інформаційно-бібліографічного відділу О. Б. Поліщук і головний бібліограф С. О. Кочерга, які представили учасникам зустрічі тематичну виставку актуальної краєзнавчої літератури «Кривий Ріг – моє місто».

Ігор Рукавіцин вже близько п’ятнадцяти років серйозно захоплюється вивченням історії Кривого Рогу, є автором і співавтором тринадцяти книг і краєзнавчих проектів, присвячених минулому нашого міста. Пан Ігор розповів про окрасу свого творчого доробку – багато ілюстроване видання «Исторический путеводитель по Почтовой», присвячене одній з перших вулиць Кривого Рогу, історії її забудови, дореволюційній та сучасній архітектурі. Родзинкою книги є аксонометричні проекції будівель, які візуально доповнюють відомості про інфраструктуру Поштового проспекту. Дослідник підкреслив культурну значимість головної вулиці старого міста, яка у всі часи користувалася надзвичайною популярністю у криворіжців, поділився цінними відомостями з історії Поштового, які дізнався від однієї з корінних мешканців проспекту – Клавдії Іванівни Гріньової.

Наш гість розповів про визначні архітектурні пам’ятки, які досі прикрашають центральну вулицю історичної частини міста, про історію зниклих будівель, архітектуру доби конструктивізму і сталінського ампіру 50-х років минулого століття. Учасники зустрічі дізналися про затишні подвір’я проспекту, їх неповторний колорит, насичений атмосферою міської старовини, про життя Поштового як центру культурного і ділового життя Кривого Рогу минулих років. Пан Ігор звернув увагу присутніх на те, як вплив панівної ідеології змінював обличчя проспекту у ХХ і ХХІ століттях, як потреби і смаки містян і можновладців впродовж історії міста вносили свої корективи до стилю і організації архітектурних форм Поштового.

На зустрічі лунала і поезія, присвячена старовинному криворізькому проспекту: вірш від знаного міського автора Григорія Туренка не залишив байдужим нікого з шанувальників історії рідного міста. Поділився власною творчістю й Ігор Рукавіцин: на завершення заходу краєзнавець презентував аудіовиставу і графічний роман «Легенда о пропавших рудокопах».

Модератор заходу, завідувач відділу інформаційних технологій і комп’ютерного забезпечення О. О. Лебедюк подякувала гостю за цікаву і змістовну зустріч, за небайдужість до історії рідного міста; вручила подарунок на згадку про бібліотеку Криворізького педагогічного. А пан Ігор на прощання побажав усім присутнім займатися лише улюбленими справами – тим, що цікавить і надихає, тим, чому хочеться присвятити все життя.

Дякуємо захопленому досліднику старовини нашого міста і чекаємо на нові подорожі сторінками криворізької історії!

4905