Кафедра образотворчого мистецтва
Факультет мистецтв

                                                         IMG 6750

70 років виповнилося професору, теоретику та історику мистецтвознавства, автору численних підручників Удріс І.М. Колектив кафедри образотворчого мистецтва від щирого серця вітає колегу з круглою датою!
Удріс Ірина Миколаївна з вересня 1979 року працює у Криворізькому державному педагогічному університеті, є кандидатом мистецтвознавства з 1991 року, тема її дисертації «Українське мистецтвознавство кінця ХІХ – початку ХХ століття». Працювала на посадах асистента, старшого викладача. В 1997 році отримала звання доцента по кафедрі образотворчого мистецтва КДПУ. З 1993 по 2004 роки – декан художньо-графічного факультету. Завідувач кафедри образотворчого мистецтва з 1996 по 2009 роки. З вересня 2009 року працює на посаді професора по кафедрі образотворчого мистецтва та за сумісництвом – на кафедрі декоративно-прикладного мистецтва та дизайну. Ірина Миколаївна викладає курси з історії зарубіжного та українського мистецтва, історії графічного дизайну, історії костюму, історії інтер’єру, історії українського мистецтвознавства, історії художніх стилів, тощо.
Протягом багатьох років Ірина Миколаївна бере участь у розробці державних стандартів спеціальності «Образотворче мистецтво», є членом підкомісії з музичного мистецтва та хореографії Науково-методичної комісії МОН України. Вона також бере участь в діяльності творчих спілок нашої країни як член спілки дизайнерів України з 2007 року (секція дизайн-освіти) та член Національної спілки художників з 2008 року ( секція мистецтвознавства).
І.М. Удріс має певні досягнення як науковець-дослідник. До сфери її наукових інтересів входять численні питання з історії та теорії науки про мистецтво, теорії і методики графічного дизайну, історії костюма, проблем художньо-педагогічної освіти та сучасної вітчизняної художньої практики. Неодноразово виступала на міжнародних, всеукраїнських та регіональних конференціях, зокрема – міжнародних конгресах україністів у 1999, 2002 та 2005 роках; міжнародних форумах «Дизайн-освіта» у 2005, 2007, 2009, 2011, 2013 роках у Харкові; міжнародних конференціях з дизайн – освіти у Херсоні, Києві, Харкові, Дрогобичі, Луганську, міжнародних конгресах з етнодизайну 2011, 2013, 2015 та 2017 років у Полтаві та Дніпрі, крім того, брала участь в організації всеукраїнських науково-практичних конференцій у Криворізькому державному педагогічному університеті.
Загальний обсяг друкованих праць Удріс І.М. складає понад 80 д.а. Серед них – монографії «Українське мистецтвознавство кінця ХІХ – початку ХХ століття»( ч. І, ІІ, ІІІ), навчальні посібники з історії костюма, історії ілюстрації моди, загалом, понад 60 статей. Наукові публікації І.М. Удріс присвячені актуальним проблемам історії науки, підготовки фахівців в галузі образотворчого мистецтва та дизайну. Вона є також автором вступних статей до альбомів творів Г. Самутіної та Л. Давиденка, каталогів виставок В. Щербини, О. Юрченка, В. Мішуровського, І.Нафієва, С. Малишева, С. Онищенка, О. Худченка.

IMG 6712   IMG 6739

Шановна Ірина Миколаївна! Ректорат, профспілкова організація, деканат, всі співробітники кафедри образотворчого мистецтва від щирого серця вітають Вас з ювілеєм. Бажаємо Вам міцного здоров'я, бадьорості і довголіття. Нехай кожен день буде наповнений оптимізмом, радістю і свіжими ідеями, а всі мрії і цілі будуть досягнуті. Всього вам найкращого!

IMG 6695   IMG 6742

8579
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша