Природа Криворіжжя
Природничий факультет

Сніжноягідник білий (Symphoricarpus albus Blake, синонім - Symphoricarpus rасemosus). Листопадні прямостоячі або сланкі кущі. Представник родини жимолостевих - красивий і високопродуктивний медоносний чагарник, що використовується в придорожніх і декоративних насадженнях.   Листки супротивні овальні або яйцевидні. Квітки дрібні, поодинокі або зібрані в китиці. Утворює багато пагонів, на яких вже в рік посадки, з другої половини червня до осені, з'являються невеликі рожеві квітки, що сильно привертають бджіл, мурашок. Квітки розміщуються по декілька у пазухах яйцеподібних листків.

     Кущі сніжноягідника привертають увагу і восени, коли на гілках дозрівають плоди - білі ягоди.  В певні роки кущі вщент усипані білою ковдрою ягід, що є надзвичайно красивою картиною. Декоративна культура, медонос, що є невибагливим до ґрунтів, добре приживається. Розмножують насінням, живцями і кореневими відводками.

     На Криворіжжі є дуже популярною декоративною рослиною парків, скверів, подекуди - і жилих кварталів, дачних ділянок. Сніжноягідник білий відноситься до роду сніжноягідників, який налічує близько 17 видів, з них 16 - поширені в Північній  Америці і тільки один вид - в Китаї.

                                                                                                                                                                                     В.В. Коцюруба

Сніжноягідник білий (Symphoricarpus albus Blake, синонім - Symphoricarpus rасemosus) Сніжноягідник білий (Symphoricarpus albus Blake, синонім - Symphoricarpus rасemosus) Сніжноягідник білий (Symphoricarpus albus Blake, синонім - Symphoricarpus rасemosus)
Сніжноягідник білий (Symphoricarpus albus Blake, синонім - Symphoricarpus rасemosus. Фото В.В. Коцюруби
3181
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша