Кафедра декоративно-прикладного мистецтва та дизайну
Факультет мистецтв

Дизайн одягу

ОПП "Дизайн одягу" завантажити програму 

Спеціальність 022 Дизайн, спеціалізація 022.02 Дизайн одягу

Особливість програми полягає у її орієнтації на існуючі потреби, прогнозування запитів ринку дизайн послуг з урахуванням регіонального контексту (підготовка фахівців для задоволення потреб міста та Придніпровського промислового регіону). Цілі освітньої програми  відображають основні тенденції розвитку спеціальності та ринку праці, які також полягають у конкурентному відборі найбільш обізнаних у галузі дизайну одягу здобувачів і отримання ними стабільної оплачуваної роботи в цій сфері.

Здобувачі, формуючи індивідуальну освітню траєкторію, мають можливість вільного вибору фахових дисциплін з дизайну одягу. Наявність всіх необхідних компонентів освітньої програми на сьогодні повністю задовольняє потреби регіону та ринку праці в руслі згаданих вище тенденцій розвитку спеціальності дизайн одягу. Так, наприклад, врахування розвитку ринку модного одягу у місті та регіоні, спонукало до введення таких дисципліни, як «Брендинг», «Фешн ілюстрація», «Прогнозування моди», а досягнення універсальності спеціальної компетентності здобувачів, узагальнення такомплексне вирішення ними окремих вузькопрофільних завдань із дисциплін в єдине ціле, забезпечує вивчення ними дисциплін «Комплексне проєктування в дизайні одягу». 

Однією із найбільш затребуваних в суспільстві дизайнерських спеціалізацій є витончена, гламурна та загадкова професія дизайнера одягу. Дизайнер одягу є одночасно і художником, і проєктувальником, і винахідником, і естетом, який задумує, втілює та пристосовує різноманітні моделі та деталі одягу, аксесуари до нашого повсякденного життя.

В залежності від того, в якій сфері працює дизайнер одягу, визначаються і його професійні якості та обов’язки. Зважаючи на це, існують загальні риси, що притаманні всім стадіям робочого процесу дизайнера одягу. Перш за все, це вивчення пропозицій на споживчому ринку та нагальних потреб потенційних клієнтів; потім – розробка концепції та ідеї майбутнього художнього виробу чи аксесуару із врахуванням останніх модних тенденцій; далі дизайнер одягу виконує попередні начерки та ескізи і переходить до креслення макету, після чого він попередньо обов’язково обговорює цей ескіз з замовником. Завершується цей процес безпосереднім виготовленням задуманого виробу.

Для успішного виконання поставлених перед ним завдань дизайнер одягу повинен володіти розвиненою уявою, високохудожнім та естетичним смаком, мати певні здібності творчого та конструкторського характеру, образно мислити, створювати нові образи та перетворювати пласкі замальовки і зображення в об’ємні гармонійні форми. Окрім цього дизайнер одягу повинен володіти навичками ручної та машинної праці, розумітися на тонкощах технологічних процесів пошиття одягу, вишивки, оздоблення, експлуатації технічних пристроїв, працювати з цифрами, формулами, таблицями, кресленнями та схемами – бути технічно підготовленим і мати уявлення про всі стадії та технології виготовлення одягу з різних тканин та матеріалів.

Але найголовніше – це генерування нових ідей щодо конструювання та моделювання деталей та моделей одягу, розробки та впровадження їх на базі широкої ерудиції, високих естетичних ідеалів, оригінальності творчого мислення, прагнення до саморозвитку і самовдосконалення.

Проєктування одягу – це набуття студентами знань й умінь з виготовлення одягу від створення професійного ескізу-ідеї до реального втілення його в матеріалі. Поряд із роботою в навчальних майстернях, студенти мають можливість проходити практику в ательє мод, залучаються до показів авторського одягу на мистецьких конкурсах різного рівня.

 КУРДИНКО Рpng

ПУЦ

МАРЧИК Мpng

Після закінчення нашого навчального закладу дизайнери спеціалізації «Дизайн одягу» можуть працювати: на підприємствах легкої промисловості (виробництво одягу для масового споживача); на малих і приватних підприємствах, в ательє (індивідуальний пошив); як фахівцям зі створення фірмового (корпоративного) стилю, як консультантам у створенні індивідуального стилю та ін. Випускники можуть працювати у різноманітних організаціях культурно-мистецького спрямування (театр, телебачення), у різних галузях господарства, де потрібні послуги з дизайну одягу.

Вашій увазі пропонується переглянути дизайн-проєкти студентів спеціальності 022 Дизайн (спеціалізація Дизайн одягу).

 

9157
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша