Кафедра декоративно-прикладного мистецтва та дизайну
Факультет мистецтв

Дизайн средовища

ОПП "Дизайн середовища" завантажити програму 

Спеціальність 022 Дизайн, спеціалізація 022.03 Дизайн середовища

Особливість освітньої програми "Дизайн середовища" полягає в її спрямуванні на підготовку висококваліфікованих, конкурентноспроможних на ринку праці фахівців у галузі дизайну і, зокрема дизайну середовища, які здатні на високому естетичному та професійному рівні виконувати складні проєктні, художньо-конструкторські, художньо-оформлювальні завдання, що призводять до практичного створення продуктів проєктно-художньої дизайнерської діяльності.

На сьогодні дизайнер середовища є фахівцем з комплексного проєктування, оформлення та художнього оздоблення оточуючих просторів та інтер'єрів, окремих предметів та комплексів об’єктів, які повсякчас існують навколо нас, якими ми користуємося у роботі, побуті, під час відпочинку, та якими ми захоплюємося, споглядаючи навколо себе. Він перетворює не тільки зовнішній вигляд навколишнього середовища і об'єктів, але й створює гармонію між їхньою внутрішньою суттю і функціональністю об’єктів.

 

Дизайнер середовища – це відносно нова і дуже перспективна професія, яка виникла в середині ХХ століття на стику двох традиційних мистецтв – архітектури та декоративно-оздоблювального, прикладного мистецтва. Дизайн навколишнього середовища справедливо називають «мистецтвом перетворення людського середовища», а самого дизайнера навколишнього середовища – «творцем світу», який покликаний створювати естетичне, гармонійне, досконале та функціональне середовище, від перебування у якому людина повинна отримувати не тільки задоволення, але й плідно та творчо працювати і відпочивати.

Найбільш розповсюдженими напрямками розвитку дизайну середовища та застосування своїх творчих сил і можливостей як дизайнера, є дизайн інтер’єрів житлових, торгівельних, громадських, виставкових та інших приміщень; оточуючого соціального, предметного, природного, міського (вуличного, паркового та ін.) та мистецького середовища. Зважаючи на цей широкий спектр застосування своїх професійних навичок, дизайнер середовища має навчитися розроблювати концепцію дизайн-проекту оформлення того чи іншого об’єкту чи комплексу, складати програмне технічне завдання та готувати робочу документацію для втілення своєї ідеї в реальність, підбирати обладнання, оздоблювальні матеріали, освітлення, меблі та інші елементи проекту відповідно до задуму, здійснювати художнє декорування інтер’єрів та екстер’єрів, опікуватися питаннями авторського нагляду за виконанням тих чи інших видів робіт згідно проекту та технічної документації.

Таким чином, професія дизайнера середовища постає як різнопланова, багатоаспектна та всеохоплююча професія, а сам дизайнер середовища є «універсальним» дизайнером, який має бути обізнаним та компетентним у різних напрямках дизайнерського, прикладного, архітектурного та ландшафтного мистецтва.

На художньо-графічному відділенні факультету мистецтв КДПУ спеціалізація «Дизайн середовища» виникла на базі попередньої тривалої підготовки студентів за спеціалізаціями «Ландшафтний дизайн» (з 2007 року) та «Дизайн інтер’єру» (з 2014 року) і ввібрала в себе найбільш характерні та змістовні дисципліни, які викладаються у Криворізькому державному педагогічному університеті відповідно до затверджених МОН України Стандартів вищої освіти за ступенем «бакалавр» зі спеціальності 022 Дизайн.

Тож, якщо твоєю мрією є зміна оточуючого світу на красиве та гармонійне середовище, то ця професія саме для тебе! 

Ліхачова

Готілова Нестеренко

Вашій увазі представлено дизайн-проєкти студентів спеціальност 022 Дизайн, освітньо-професійної програми  "Дизайн середовища" 

ДИЗАЙН-ПРОЄКТ СТВОРЕННЯ ДЕКОРАТИВНО-ІНФОРМАЦІЙНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В ІНТЕР'ЄРІ НАВЧАЛЬНОГО ПРИМІЩЕННЯ КРИВОРІЗЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ І-ІІІ СТУПЕНІВ № 28

СТВОРЕННЯ ДЕКОРАТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В ІНТЕР’ЄРІ 

ДИЗАЙН-ПРОЄКТ ОФОРМЛЕННЯ ДЕКОРАТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ПРОСТОРІ 

РОЗРОБКА ТА ОФОРМЛЕННЯ ДЕКОРАТИВНИХ  ЕЛЕМЕНТIВ ДЛЯ IНТЕР’ЄРУ

9387
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша