Факультет української філології
Українська мова і література

     У дні пам’яті Тараса Шевченка ми знову звертаємося до осмислення його життя і творчості. На факультеті української філології 14 травня 2019 року було проведено флешмоб "Мій Шевченко". Апелюючи  до теми «Мій Шевченко», ми пропонували студентам факультету висловити думки, які викликає доробок Кобзаря, показати, яким є Тарас Григорович саме для них, розкрити власне бачення постаті Шевченка, його особистості, фактів життя. Результатом стали своєрідні міні-есе, які несуть відгомін особистісного сприйняття феномену Тараса Шевченка сучасною молоддю. Деякі твердження бачаться сумнівними, деякі – явно спірними, але написані вони людьми небайдужими, і в цьому їх основна цінність.

Мовлення і стиль оригіналів по можливості збережено.

 

* * *

Переді мною виникає, можливо, класичний образ Шевченка, вже не молодого, але й не надто старого. З посивілими скронями, густими вусами, щирими очима, які багато побачили та пережили. Вони наповнені смутком, тугою за свою долю та долю Батьківщини. Але водночас – горять надією, бажанням покращення, світлого майбутнього. Мій Шевченко має бронзову шкіру, у зморшках якої відбилася його власна доля. З першого погляду, це типовий чоловік невеликого зросту. Але це тільки з першого погляду. Коли ти усвідомлюєш, скільки ця людина зробила для України, її людей, ти бачиш перед собою не просто поета, українця, ти бачиш людину Всесвіту, яка уславлена у віках. Це не тільки український, а й світовий герой, бо так, як писав Шевченко, не писав ніхто!

 

* * *

У кожної людини свої погляди на творчість Тараса Григоровича Шевченка. Я вважаю, що він, безперечно, зробив значний внесок в українську літературу. Але чи справді його творчість заслуговує на таке велике шанування?

На мій погляд – ні. Уся творчість Тараса Шевченка дуже сумна, вона пройнята тугою за Батьківщиною. З одного боку, на це були свої причини, тому це вірно, але з іншого… Шевченко – символ нашої України, і люди, які читають його поеми й вірші, вважають, що весь народ України такий сумний і печальний. Тому я не маю точної думки про його творчість.

 

* * *

Шевченко для мене – це зірка на небі…

Шевченко – поетичний мій ідеал.

Шевченко – це білий на озері лебідь,

Це птах, який про Україну співав.

Шевченко – мій образ України-неньки,

Шевченко – українська поетична весна,

Шевченко – моє поетичне серденько,

Шевченко – рідного краю душа.

 

* * *

Це візитна картка українського народу, це штамп, але від цього нікуди не дінешся. Недаремно його назвали Тарасом. 10 березня – день святителя Тараса, який освятив Константинополь. Так само Тарас Шевченко боронив Україну своїм святим словом.

 

* * *

Мій Шевченко…

С – сильний

К – креативний

А – актуальний

Р – реалістичний

Б – безстрашний.

 

* * *

Мій Шевченко

 

  • Це пророк української нації
  • Це подвиг
  • Це феномен, до кінця не пізнаний
  • Це життя народу
  • Це вічно живе слово
  • Це настільна книжка кожного українця.

 

 

* * *

Твори Шевченка — це невичерпне джерело натхнення для усіх прийдешніх поколінь. У моїй пам'яті навіки закарбувалися поетові слова, які для мене стали життєвим кредо: “ Добре жить тому, Чия душа і дума Добро навчилася творить”.

 

* * *

Я не з оригінальних людей, тому цікавих ідей не чекайте.

Шевченко для мене перш за все — бунтівник. Тоді і зараз. Він син правди та захисник справедливості. Його образ у моїй голові постає разом із образом Мойсея у Ханаані. Тарас із тих унікальних людей, яких одиниці. Які не уподібнюються нікому, які є незалежними і вільними. Які вірні собі, що в житті є найголовнішим.

 

* * *

Україна, думи, воля

і безкрайнє чисте поле...

Мова — пісня солов’їна,

думи линуть в Україні:

кайдани порвані... Неволя.

Народ. Кріпацька тяжка доля.

Картини. Енгельгардт. Ягнята.

Кавказькі гори. Рідна хата.

Заслання. Катерина. Плуг.

Земля. Незламний вільний дух.

Плугатарі. Цвітуть сади,

гудуть хрущі. Сон та гаї...

гайдамак, поет, легенда —

все то є Тарас Шевченко!!!

 

* * *

Для мене Шевченко — лицар України. І хоча він не володів мечем чи списом, однак його зброєю була магічна й безмежна сила слова, яким він возвеличив “малих рабів німих” до рівня нації.

Думаю, що й для моїх ровесників Тарас Шевченко є символом честі, правди і безстрашності.

 

7792
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша