Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

12.10.2024 р. до Кривого Рогу в одноденний тур прибула група гостей із різних міст України: Дніпра, Кам’янського, Чернігова. Гідом на маршруті працювала Ірина Остапчук – доцент кафедри туризму та економіки, гід Кривого Рогу.

Промисловий туризм в умовах військового стану є досить непередбачуваним в плані виконання заявленої туроператором "Дніпро-Вояж" програми, оскільки плануємо відвідати діючий кар’єр одного підприємства, а доводиться показувати інший. Трошки цього разу і погодні умови підкачали – зранку стелився густий туман, який міг унеможливити огляд панорам під час туру, пізніше протягом дня пускався дрібний дощик. Однак це не завадило туристичній групі із 20 осіб отримати задоволення і цілу купу позитивних вражень від криворізьких пейзажів та розповіді гіда.

Подорож розпочалась з оглядової екскурсії містом під час переїзду від автовокзалу до Ганнівського кар’єру, добре, що поки діставалися - туман трохи розвіявся і гості міста змогли побачити величний як гірська ущелина кар’єр з видобутку магнетитових кварцитів. Гід супроводила показ промислового об’єкту розповіддю про технологічний ланцюг видобутку та збагачення залізних руд. Далі група мала можливість ближче побачити технічне устаткування кар’єру на Скансені гірничої техніки, і власними руками відчути міць криворізької залізної руди та металу. Маршрут подорожі далі тривав до надзвичайно мальовничих і захоплюючих дух ландшафтів – провальних лійок ш.Козацька. Як панорама кар’єру, так і значні простори проваль нікого не лишають без емоцій. Наступним у подорожі був продемонстрований Кресівський затоплений кар’єр, і тут вже й дощик припинився не надовго і гості нашого міста могли сповна насолодитися картиною осінньої природи та спокоєм на затопленому кар’єрі. Після обідньої перерви у затишному смачному і демократичному за цінами закладі «Кефір» гості міста у повному складі здійснили горосходження на Петрівський відвал (хоча деякі сумнівались у власних силах), і, рекомендували для задоволення потреб майбутніх туристів облаштувати на вершині сувенірну лавку та магазин із гарячими напоями, також поміркувати над спорудженням зіплайну для легшого спуску. З висоти відвалу, не дивлячись на погоду, відкрилась панорама на південну частину Кривого Рогу, побачили гості і флагшток з прапором України, і підприємство Арселор міттал Кривий Ріг, і стрункі копри шахт. Попереду нас чекали Сланцеві скелі – де всі бажаючі вдихнули вологі аромати степових трав та пірнули у штольню, зробили серію мальовничих фото на тлі «криворізького «наполеона».

Завершили одноденний тур відвідуванням пам’ятника Козаку Кривому Рогу (з розповіддю легенди) та екскурсією до історичного центру міста – місця розкопок Свято-Миколаївської церкви, Човнової станції (з розповіддю наукового походження назви міста) та прогулянки вже майже під зливою вечірнім парком ім. Ф. Мершавцева.

Втомлені, але задоволені наші гості роз’їхалися по теплих домівках увечері о 19-00.

Якими б не були обставини, доступність об’єктів показу, погодні умови, - саме тут місце кваліфікованому гіду проявити всю творчість і любов до рідного краю, аби створити пізнавальну і теплу атмосферу відкриття Кривого Рогу для гостей міста. Звісно, нам, криворізьким гідам, дуже хочеться аби була наразі можливість показати неповторні (і небачені у інших точках земного шару) промислові та постпромислові ландшафти, діючі підприємства та затоплені кар’єри.

Вселяє надію і радість, що навіть в такі скрутні і тривожні часи люди цікавляться довколишнім світом і прагнуть пізнати такі різні і такі рідні місцини України! Дяка нашим славетним воїнам – захисникам! Дяка всім – хто розширює межі своєї буденності і дає можливість жити туризму в Україні!!!

 2  3
 4  5
 6  8
 9  7
   
27658
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31