Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

Мандруючи улюбленою Чернігівщиною.

Чи є у туриста улюблені маршрути? Коли ти знаєш маршрут без карти, тобі знайомий кожен поворот, маєш улюблені місця та стоянки…. Коли таким маршрутом проходив (сплавлявся) не один раз, але повертаєшся до нього знову і знову. Для мене це ріка Снов на Чернігівщині.

Вже декілька років поспіль маршрут на байдарці, майже в 150 км, починається з-під Білоруського кордону, села Піщанка і закінчується на Десні в Чернігові. Саме цим маршрутом я закінчила свій водний сезон 2021 року.

Більшість туристів вважають Снов ідеальною рікою для сплавів на байдарках. Але це не тільки водний туризм, це «мікс» видів туризму: відпочинковий туризм, риболовний (фіш-туризм) туризм (налічується понад 20 видів риб, які до речі, ще й гарно ловляться), грибний туризм (збираємо білі, польські, рижики, зонти, маслюки), подієвий туризм (вже декілька років поспіль потрапляємо на свято Лісника), це ще й пізнавальний туризм.

Крім сплаву живописною місцевістю, по маршруту зустрічається багато історичних місць та об’єктів. Найвидатніші серед них - міста Сновськ, Седнів та Чернігів.

Сновськ – це важливий залізничний транспортний вузол. Місто, що має свій залізничний музей під відкритим небом, створений з великою душею та гумором.

Стародавнє місто Седнів, яке вперше згадувалося ще в 1068 році в «Повісті временних літ» як місто Снов. В Седніві зберіглося 25 історико-архітектурних та природних пам'яток: будівля та садиба з парком родини Лизогубова, на горі над річкою альтанка байкаря Глібова, Успенська церква з цілющим джерелом, Воскресенська церква 1690 року. Найвідомішим туристичним об’єктом міста є побудована без єдиного цвяха дерев’яна Свято-Георгіївська церква 18 ст., де проходили зйомки фільму «Вій». Крім того, в старовинному парку Седнева знаходиться Шевченкова липа – пам’ятка природи, унікальне дерево-довгожитель, віком понад 600 років!

Закінчуємо маршрут в Чернігові – перлині України, унікальному історичному місті, історичному центрі, одному з найбільших міст Київської Русі. Тут ми відвідуємо: Спасо-Преображенський собор, Катерининську церкву та міський сад.

Для мене Чернігівщина - найулюбленіше місце, найулюбленіша ріка, найкрасивіша місцевість, найчистіше повітря. Це місце, де ще дуже багато цікавого та не побаченого, туди хочеться повертатися знову і знову!

Дарья Шиян, кандидат географічних наук, доцент кафедри туризму та економіки КДПУ.

1 2
3 4
5 6
7 14
10 8
9 11
12 13

 

17628
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31