Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

11-12 грудня 2021 року відбулась експедиція до донецького регіону на чолі з екстремальним гідом «Дангіону», медіаблогером та фіналістом туристичної премії України «UKRAINE TOURISM AWARDS 2021» - Єрошкіним Миколою. Асистент кафедри туризму та економіки Олена Петрова була у складі команди екстремалів. Метою подорожі було знайомство з туристичними дестинаціями окресленого регіону та аналіз методики проведення екстремальних екскурсій з підвищеною небезпекою і, звісно ж, отримання чергової дози адреналіну. 

Протягом двох днів було відвідано:

Крейдяні Білокузьминівські скелі (Білокузьминівські стовпи) - геологічна пам'ятка природи місцевого значення, скелеподібне оголення верхньої крейди. Заповідна площа становить 0,35 гектара, під охороною знаходиться з 1972 року.

Екскурсія до комплексу соляних шахт підприємства "Артемсоль" на глибині 288м. Загальна довжина шахтних ходів складає 200 км. Екскурсійний маршрут близько 700м. Спуск в шахту здійснюється класично у кліті (ліфті). Стіни, стеля, фігури та дерева – все зроблено із солі. Практично екскурсія проходила дном стародавнього моря. Головна пам'ятка - соляний зал "Камера 41-біс" заввишки 30 м. У 2003 р. тут був зафіксований рекорд Гінесса – перше підземне повітроплавання на повітряній кулі. Симфонічну залу соляної шахти визнано однією з найкращих в світі за акустикою. На глибині 288 м діє спелеосанаторій "Соляна симфонія" на 110 місць, де лікують захворювання дихальних шляхів. Також тут є церква, соляне футбольне поле та кафе. Унікальною є соляна пальма – аналог пальми «Мерцалова» символу Донбасу. Соляна шахта в м.Соледар – це туристична локація, яке заслуговує на Вашу увагу!

На цьому пізнавальна екскурсія завершилась і почався справжній екстрим. Прогулянки незвіданими лабіринтами бахмутських гіпсових рудників. Достатньо цікаві локації для любителів гострих відчуттів. Інтерес до цих рудників у спортсменів екстремалів виник близько 10 років тому, але далі через низку серйозних причин їх дослідження припинилось. Зараз облаштування окремих рудників відновилось. Слід зазначити, що це досить цікаві та перспективні локації для розвитку печерного дайвінгу, але це все ще поки знаходиться на стадії розробки та розвідки. Маршрути та точки входу в рудники зараз засекречені, щоб недосвідчені туристи не нашкодили самі собі.

Нашій команді пощастило побувати у двох з цих рудників. Один з них ми досліджували пішки: кілька кілометрів лабіринтами штолень, де єдиним джерелом світла був ліхтарик, залишили яскраві враження. Далі градус екстриму значно підвищився і вже в наступному руднику ми мали можливість поплавати на SUP-ах горизонтальними затопленими штольнями. Глибина підводного озера становить 2-10 м. Враження така прогулянка залишає незабутні. Світло ліхтаря у товщі води породжує відчуття бездонної глибини, викликає водночас і тривогу, і захоплює якоюсь абсолютно незвіданою таємницею.

PS. Відвідування локацій не облаштованих для широкого кола туристів без кваліфікованого гіда-провідника категорично заборонено і може бути небезпечним для життя.

Отже, відрядження значно розширило перелік відвіданих туристичних локацій України представниками кафедри, що включає не лише стандартні туристичні об’єкти, а й ті, що знаходяться на етапі впровадження до нових туристичних маршрутів, мають свою унікальність та значний туристичний потенціал.

Асистент кафедри туризму та економіки, Олена Петрова.

мел соледар 2
jpg соль
соль 2 бахмут
бахмут 2 соледар

 

17863
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша