Кафедра української мови
Факультет Української філології

   21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Увесь світ відзначає його з присмаком гіркоти. Не тільки події 21 лютого 1952 року в Бангладеші надають цьому святу тремтливого відчуття, а й те, що тільки в окремі дні люди згадують про свої громадянські рідномовні права й обов’язки. І в цей день, і в інші ми всі повинні пам’ятати прописні істини: рідна мова дається Богом, а чужа – людьми, іноді її приносять і на вістрі ворожих списів.
Декалог рідномовних обов’язків кожного свідомого громадянина декларує найважливіші мовні заповіді, які давно вже стали хрестоматійними: «Мова – то серце народу: гине мова – гине народ», «Народ, що не створив собі соборної літературної мови, не може зватися свідомою нацією…», «Хто цурається рідної мови, той у саме серце ранить свій народ» (Іван Огієнко). До десяти рідномовних обов’язків належать й інші принципи мовного об’єднання і становлення суспільства, як-от: «Головний рідномовний обов’язок кожного громадянина – працювати для збільшення культури своєї літературної мови».

  Напередодні Міжнародного дня рідної мови та задля утвердження престижу української мови кафедра української мови Криворізького державного педагогічного університету запропонувала професорсько-викладацькому складу і студентству долучитися до когорти «Знавців рідного слова». Задля перевірки рівня мовностилістичної вправності усі бажаючі взяли участь у тестуванні на платформі MOODLE. Викладачі і студенти мали змогу пересвідчитися у власних уміннях і навичках з культури української мови, адже для проходження тестів запропоновано завдання різних типів.
   Найкращими виявилися здобутки таких наших співробітників – справжніх знавців рідного слова :
           Мальченко Світлани Леонідівни (І місце)
           Козаченко Надії Павлівни (ІІ місце)
           Василюк Тамари Григорівни (ІІІ місце)
           Захарової Наталії Олександрівни
           Польгун Катерини В’ячеславівни
та студентів факультету української філології:
           Гончаренко Катерини
           Красулі Олени
           Пугач Ганни.

   Нагородження переможців почесними грамотами відбулося  20 лютого на урочистому заході, приуроченому до Міжнародного дня рідної мови, за участю ректорату університету.

21.02 2

21.02 1

Кафедра української мови висловлює велику подяку всім, хто успішно пройшов тестування й виконав усі завдання з культури рідної мови, і зокрема викладачам на чолі з ректором КДПУ:
          Шрамкові Ярославу Владиславовичу
          Бойко Світлані Петрівні
          Дирді Ірині Анатоліївні
          Кучер Світлані Леонідівні
          Печеніній Наталі Анатоліївні,
аспірантам:
          Микитенко Марині
          Неваліхіній Тетяні
          Поляковській Ользі
          Шумській Дарії
та студентам психолого-педагогічного факультету, факультету мистецтв і факультету української філології :
          Джепі Аліні
         Левченко Вікторії
         Лисенко Богдані
         Приступі Яні
         Рижанковій Олені.

   Щиро бажаємо всім, хто долучився до цієї інтелектуальної акції, запровадженої кафедрою української мови, успіху й результативності, наснаги і витримки в подальших фахових звершеннях!
   Хай виявленні знавцями рідного слова мовностилістичні уміння й навички сприятимуть професійному зростанню професорсько-викладацького складу університету і студентської молоді, активізації академічної мобільності та піднесенню престижу вітчизняної науки й освіти!

10260
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30