Кафедра української мови
Факультет Української філології

     21 вересня 2021 року викладачі кафедри української мови Криворізького державного педагогічного університету на чолі із завідувачкою д. філол. н., проф. Жанною Колоїз узяли участь у навчанні для претендентів на екзаменаторів, організованому Національною комісією зі стандартів державної мови.

   Захід відбувся в онлайн-форматі за участю представників тих вітчизняних закладів вищої освіти, що стали уповноваженими установами щодо проведення іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.21.09 1     Доповідачкою виступила Данута Володимирівна Мазурик – член Національної комісії зі стандартів державної мови. Вона зазначила, що пріоритетним напрямом діяльності Національної комісії зі стандартів державної мови є опрацювання й утвердження стандартів української мови як державної, розроблення методів перевірки рівня її володіння й сертифікації осіб, які зобов’язані володіти державною мовою у процесі виконання посадових обов’язків відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (2019 р.). Доповідачка, крім того, окреслила основні завдання Національної комісії:  збереження й розвиток державної мови через встановлення її стандартів і методів перевіряння рівня володіння українською, необхідного для набуття громадянства чи обіймання визначених законами посад.21.09 3     У своєму виступі пані Данута Мазурик акцентувала на механізмах проведення іспитової сесії, специфіці оновленої процедури складання іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для виконання службових обов’язків і структурі іспитової роботи, розтлумачила функції екзаменаторів, які перебувають на зв’язку з відповідальними особами від Національної комісії, хто й адмініструє весь процес проходження іспиту. 

     На онлайн-зустрічі з представниками українських закладів вищої освіти звернено увагу і на те, що в системі іспитування наявні елементи комбінованого прокторингу, що дає змогу оцінювати комунікативні уміння й навички претендентів на службові державні посади та контролювати дотримання ними правил доброчесності.  21.09 521.09 6     Під егідою Національної комісії зі стандартів державної мови заплановано проведення наступних тренінгів для претендентів на екзаменаторів.

16771
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30