Кафедра української мови
Факультет Української філології

   Сьогодні, 9 листопада 2021 року, відбулася зустріч у рамках зовнішньої академічної мобільності здобувачів вищої освіти факультету української філології КДПУ з викладачкою української мови в Університеті Альберти, доктором філософії Дарією Полянською. Модератором заходу, проведеного за участю представників ректорату, професорсько-викладацького складу факультету української філології та аспірантської когорти Криворізького педагогічного, виступила доцент кафедри української мови Наталія Малюга.43 спільна   Знаково, що саме в Міжнародний день української писемності та мови акцентовано на україно-канадських філологічних контактах, репрезентовано персональні здобутки молодої україністки в контексті досліджень із сучасних мов і культурології, які розробляються й вивчаються в Канадському інституті українських студій Університету Альберти. Обговорено також на зустрічі і різні аспекти академічної мобільності, які нині широко відкриті для студентів бакалаврату й магістратури, та можливості їх реалізації на особистому досвіді випускниці факультету української філології нашої альма-матері, яка в 2019 році успішно захистила дисертацію, отримала докторський ступінь зі слов’янських мов і літератур та викладає українську мову й інші українознавчі курси в Альбертському університеті в Едмонтоні.1    Університет Альберти (Канада) здійснює підготовку за різними програмами близько 39300 здобувачів освіти, серед них лише аспірантів 7700–7800 (цифра коливається). Іноземні студенти представляють 151 країну. Навчання за програмами з української мови й літератури, а також української фольклористики здійснюється на факультеті мистецтв. При університеті з 1976 р. діє Канадський інститут українських студій (КІУС), який провадить науково-дослідну та видавничу діяльність з української та україно-канадської тематики.
   Університет Альберти – інституція, до складу якої входять 150 будівель, розташованих на території 50 міських кварталів Едмонтона. Університет є головним економічним чинником в Альберті, його вплив на економіку провінції оцінюють у 12,3 млрд доларів щороку, або 5 % від валового внутрішнього продукту провінції.
   Едмонтон є одним із двох найбільших центрів української громади в Канаді, разом із районом Великого Торонто. За даними останнього перепису, 144620 (14 %) мешканців міста українського походження. Архітектурура і побут українських поселень Альберти періоду 1892–1930 рр. відтворені в музеї просто неба, що має назву «Культурна спадщина українського села», розташованому за 40 км на схід від Едмонтона (діє з 1975 року). Біля входу до мерії міста Едмонтон 1983 року встановлено перший у світі пам’ятник жертвам Голодомору «Розірване кільце життя». Цілком закономірно, що Альбертський університет у Канаді – провідна установа з вивчення України.4 567   Доктор Дарія Полянська розказала про пройдений академічний шлях – від бакалаврату й магістратури КДПУ до викладача факультету мистецтв Університету Альберти, – поділилася власним досвідом з різних етапів аспірантського життя, розповіддю про особливості навчання за різними освітніми програмами (магістратури й аспірантури), про підготовку своєї дисертаційної праці та специфіку викладацької роботи для тих або тих категорій сліхачів тощо.8 дис 18 дис29   Учасники заходу переглянули не тільки презентацію, що супроводжувала розповідь спікерки, а й відео «Еко Україна» про безмежжя «українського світу», традиції та новації українських екобрендів як навчально-методичне забезпечення освітніх курсів, яке викладачка використовує в професійній діяльності протягом двох років.10 1 відео11 відео10 2 відео   Зустріч пройшла в дуже теплій атмосфері, лунали спогади про навчання в КДПУ і щира подяка викладачам факультету української філології. Усі присутні мали змогу поставити запитання доповідачці у чаті, на що отримали докладні відповіді. Особливо живий інтерес прослуханою інформацією спостерігався у студентської та аспірантської аудиторії, тому Дарія Полянська, крім відповідей на запитання викладачів, дала низку коментарів до неабиякого зацікавлення питаннями академічної мобільності з боку здобувачів освіти різних рівнів. 2 13 спільна 2   Зворушливо і, справді, досить чуттєво пройшов і підсумок зустрічі. Зі словами подяки навзаєм виступили завідувач кафедри української мови д. філол. н., проф. Жанна Колоїз, декан факультету української філології к. філол. н., доц. Любов Семененко, модератор святкової вітальні к.філол.н., доц. Наталія Малюга, присутні викладачі. Багато гарних, добрих слів написали наприкінці зустрічі доктору Дарії Полянській криворізькі студенти й аспіранти у чаті. 12 Колоїз14 декан13 Малюга16 спільна   Не можна не сказати ще про одну знакову річ сьогоднішнього святкового заходу: важливий, глибокий меседж, що відстежувався протягом усього виступу нашої землячки й випускниці Дарії Полянської. Вона неодноразово наголошувала на найголовнішій цінності, яку зрозуміла тільки в Канаді, далеко від української землі, – усвідомленні національної ідентичності, своєї належності до етнічних першоджерел, гострої потреби говорити рідною мовою.

фото 2фото 1

17396
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30