Кафедра української мови
Факультет Української філології

Рідне слово, рідний розум, —

Рідна й правда буде

(П. Куліш)

1

 17 травня 2023 року на факультеті української філології відбулися Наукові читання молодих дослідників до Міжнародного дня слов’янської писемності (відповідальна – доцент Н. М. Шарманова). Свої доповіді до участі в Наукових читаннях заявили закордонні учасники – студенти з університетів SUM Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza та Uniwersytetu Opolskіego, а також вільні дослідники із дотичних до мовної суспільних царин. До обговорення актуальних проблем сучасної лінгвістики, лінгводидактики й літературознавства долучилися студенти різних курсів факультету української філології, майбутні соціологи та здобувачі вищої освіти з інших вітчизняних навчальних закладів, а саме:

ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» (м. Полтава);

Львівського державного університету безпеки життєдіяльності;

Національного університету біоресурсів і природокористування України;

Національного університету «Львівська політехніка»;

Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;

Хмельницького національного університету.

Крім того, представили результати своїх пошуків здобувачі освіти із ДПТНЗ «Криворізький навчально-виробничий центр», учителі-практики з Дніпра, тимчасово окупованих Покровська й Волновахи Донецької області.

З вітальним словом до присутніх звернулася перший проректор КДПУ, к. філол. н., доцент Оксана Андріївна Остроушко, яка наголосила на важливості проведення таких заходів для наукового становлення студентів, їх професійного розвитку, умінню здійснювати академічну комунікацію. Проректор наголосила, що від студентів, які сьогодні приєдналися до наукової події, залежить освітній та науковий фронт, покликаний захищати духовні й культурні кордони нашого національного простору.

1.1

Слова подяки та напутні науково-дослідницькі орієнтири прозвучали від завідувача кафедри української мови професора Ж. В. Колоїз, яка щиро привітала студентів та їхніх наукових керівників з Міжнародним днем слов’янської писемності та з прийдешнім Днем науки. Побажала яскравого й пізнавального звучання українського слова в контексті слов’янських мов, а самими слов’янських мовам розвиватися під науковим прапором рівноправ’я.

На пленарному засіданні прозвучали доповіді, пов’язані з розвитком корпусної лінгвістики, фразеологічної царини, фармацевтичної терміносистеми, польської філології, перекладознавства тощо. Студенти мали змогу презентувати результати власних наукових пошуків, дискутувати, ставити питання й захищати власні наукові позиції, орієнтуватися на перспективи подальших філологічних досліджень.

8

9

12

16

20

22

25

27

28

29

30

 

Особливо цінне таке наукове спілкування для студентів факультету української філології нашого вишу, які слухають онлайн-курси з цифрової української лінгвістики на базі Єнського університету імені Фрідріха Шиллера (Німеччина). Адже на філологічне свято молодих дослідників завітала к. філол. н., доцент Марія Олексіївна Шведова, лекторка цього міжнародного освітнього проєкту з курсу «Комп’ютерна лексикографія», розробниця корпусу ГРАК (Генеральний регіонально анотований корпус української мови).

18

Пленарне засідання об’єднало і наукових керівників-однодумців, окреслило нові орієнтири науково-методичної міжуніверситетської співпраці. Тож глибоко вдячні нашим колегам за вагому наукову підтримку й активну участь як просвітницьку протидію воєнним викликам!

У другій частині конференції успішно відбулися секційні засідання, які згрупувати доповіді за сімома напрямами. Час, проведений у колі однодумців, допитливих і кмітливих молодих науковців, пролетів непомітно – у плідних наукових дискусіях, у представленні власних наукових наробків. Учасники ознайомилися з основними новітніми тенденціями філологічної науки, і зокрема прикладною лінгвістикою, перекладознавчими й літературознавчими студіями, мали змогу розглянути низку науково-методичних та освітніх проєктів, осмислити шляхи вдосконалення власних мовознавчих і лінгводидактичних розвідок у світлі новітніх методологічних засад і концепцій.

32.jpg

33 35
37 38
39 41
44 45

3

1 2
4 5
6 7
8 9

Щиро дякуємо всім, хто долучився до наукових читань! Зичимо подальших успіхів у науковій роботі. Нехай наукові дороги заводять Вас, шановні молоді науковці, до вершин у професійному житті і плідних наукових ужинків на благо нашої української держави!

Із програмою Наукових читань можна ознайомитися за покликанням ПРОГРАМА

22439
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31