judaica

12 квітня 2017 року відбулася визначна культурна подія не тільки для викладачів і студентства Криворізького педагогічного, а й для всієї міської громади. До нас завітали знані дослідники мови їдиш – доктор-літературознавець, завідувач кафедри їдиш у педагогічному коледжі «Левінські» (Тель-Авів, Ізраїль), академічний директор Міжнародного Центру мови і культури їдиш при Всесвітньому Європейському конгресі (Вільнюс, Литва) Мордехай Юшковський та  науковий співробітник відділу юдаїки Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, викладач Києво-Могилянської академії Таня Батанова.

У Міжнародному науково-освітньому семінарі «Перлини культури їдиш» взяли участь викладачі факультетів географії, туризму, історії, української філології та іноземних мов, студенти. Метою заходу стала популяризація надбань єврейської культури, зокрема мови їдиш.

Доктор Мордехай у своїй лекції «Культура їдиш на мапі України» зупинився на основних джерелах походження мови їдиш, яка на протязі багатьох століть була мовою переважної більшості єврейського народу. Пан Юшковький навів переконливі цифри, які свідчать про те, що до початку Другої світової війни 2/3 єврейського народу вважала їдиш своєю рідною мовою. Також доктор зауважив, що їдиш стала мовою-жертвою, яку під час Голокосту нацисти намагалися знищити під дулом автоматів.

Головним акцентом лекції «Культура їдиш на мапі України» стало висвітлення як релігійного, так і світського характеру їдиш як синтезу різних мов, зокрема німецької, івриту та слов’янських мов.  Центром зародження  єврейської релігійної культури пан Мордехай вважає невеличку місцевість у Карпатах, між Косовим та Кутами, де бере свій початок історія хасидизму. Ії основою та ідейним підґрунтям є емоційне ставлення до життя, вміння знаходити радість у навколишньому середовищі, зокрема в природі. Далі пан Юшковський зупинився на спільному корінні єврейського та українського фольклору, спорідненості багатьох пісень, балад, навів приклад хасидської пісні «Микитка», в якій разом з українською, звучить мова їдиш.

Рисунок1

Доктор Мордехай підкреслив, що завдяки хасидській культурі мова їдиш живе в свідомості не тільки єврейського народу, а й у соціокультурному контексті духовного життя багатьох народів світу. Далі лектор розповів про осередки єврейської культури на мапі України (міста Київ, Львів, Житомир, Переяслав-Хмельницький, Чернівці, Умань та багато інших) й перейшов до викладу другої частини своєї доповіді – про роль мови їдиш у світській єврейській культурі. Пан Юшковський розповів присутнім про класиків єврейської літератури Шолема Аша, Менделе Мохер-Сфорима, Їцхока Лейбуша Переця і зупинився на їх ролі у розвитку і популяризації культури єврейського народу.

На завершення своєї лекції доктор Мордехай зазначив, що Україна є визначним осередком класичної єврейської культури, про що свідчить мапа національно-культурної специфіки регіонів нашої країни.

Другу лекцію «Їдиш – «жаргон» або «мамина мова»» презентувала науковий співробітник відділу юдаїки Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, викладач Києво-Могилянської академії Таня Батанова.  У своїй доповіді пані Батанова зупинилась на спільності складної долі їдишу та української мови у контексті багаторічного її заперечення російською пропагандою, зазначивши, що їдиш завжди існувала в тримовному середовищі і поєднувала як власне їдиш, іврит та мову тієї місцевості, де мешкали представники єврейського народу. Далі Таня Батанова познайомила аудиторію з різними науковими теоріями походження їдиш і додала, що слов’янським компонентом цієї мови виступає пестлива і сімейна лексика.

Мовознавчий захід, організований знавцями юдаїки, викликав значну зацікавленість серед науково-педагогічних працівників та студентства Криворізького педагогічного. Багатовікові культурні зв’язки єврейського і українського народу свідчать – тематика взаємодії та зв’язку наших мов завжди була актуальним напрямком лінгвістичних розвідок науковців обох народів, та залишається цікавою як для досвідчених дослідників, так і майбутніх філологів та істориків.

Рисунок3

1695
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок