01

7 вересня 2023 року у Криворізькому державному педагогічному університеті відбулася презентація книги доктора історичних наук, доцента, професора кафедри історії КДПУ, провідної наукової співробітниці Національного музею Голодомору-геноциду Наталі Романець «Механізми творення Голодомору: хлібозаготівельні кампанії 1931-1933 р.р. на Дніпропетровщині: збірник документів та матеріалів». Захід відвідали здобувачі вищої освіти, працівники університету, небайдужі представники громадськості нашого міста.

02

Присутніх привітала проректор з наукової роботи, доктор педагогічних наук, проф. В. А. Гаманюк, яка підкреслила важливість досліджень з історії та їх значення для майбутніх поколінь.

03

Проф. Н. Р. Романець розпочала свою презентацію з огляду наукових видань, представлених на тематичній книжковій виставці «Наукові дослідження доктора історичних наук Наталі Романець», підготовленій бібліотекою КДПУ. Дослідниця розповіла присутнім, чому її зацікавив саме цей період новітньої історії, пригадала свої студентські роботи з цієї теми.

04

Наталя Радомирівна зробила огляд нової книги – «Механізми творення Голодомору: хлібозаготівельні кампанії 1931-1933 р.р. на Дніпропетровщині: збірник документів та матеріалів», яку бібліотека Криворізького педагогічного отримала від Національного музею Голодомору-геноциду безкоштовно.

05

Представляючи наукове видання, укладачка підкреслила: «До збірника включено документи та матеріали обласної та районної преси із фондів Державного архіву Дніпропетровської області, Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. І. Яворницького, Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, які характеризують геноцидні механізми організації хлібозаготівельних кампаній 1931–1933 р.р. у Дніпропетровській області, які призвели до тотального вилучення продовольства у селян, а відтак до Голодомору 1932–1933 р.р. Більшість представлених документів зберігалася під грифом «Таємно» та після розсекречування публікується вперше». Пані Наталя ознайомила присутніх із структурою збірника – він містить вступну статтю, археографічну передмову, коментарі до документів, науково-допоміжні покажчики. Учасники заходу ставили науковиці запитання та брали активну участь в обговоренні актуальних питань сучасної української історичної науки.

06

«Більшість документів вирвані з тенет секретності, опрацьовані і представлені авторкою в рік 90-річчя Голодомору-геноциду. В умовах російсько-української війни. Презентація відбувається в укритті. Це і є незламність», – наголошують на Facebook-сторінці спеціальності «Історія» КДПУ.

Більше фото в галереї

23066
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок