1

28 лютого 2024 року на факультеті української філології в режимі онлайн відбулася регіональна наукова конференція «Українське слово в науковому вимірі», присвячена до 90-річчя від дня народження професора Валентини Василівни Явір.

2

У конференції взяли участь представники ректорату, науково-педагогічні працівники кафедри української мови та кафедри української та зарубіжної літератур, здобувачі вищої освіти КДПУ, а також науковці та освітяни з Фахового коледжу «Універсум» Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, Криворізького національного університету, Донбаської державної машинобудівної академії, Дніпровського ліцею № 1 Дніпровської міської ради, Криворізького ліцею академічного спрямування «Міжнародні перспективи» Криворізької міської ради. Програма конференції передбачала участь у пленарному засіданні та роботу в секціях.

3

Координатор конференції, завідувач кафедри української мови, проф. Ж. В. Колоїз передала слово представникам ректорату – ректору КДПУ, проф. Я. В. Шрамку, проректору з наукової роботи, проф. В. А. Гаманюк, першому проректору, доц. О. А. Остроушко, а також декану факультету української філології, доц. Л. М. Семененко та зав. кафедри української мови (у 2002–2007 роках), директору бібліотеки КДПУ (у 2009–2022 роках), доц. Г. М. Віняр, які звернулися до учасників конференції з вітальним словом. «Валентина Василівна відіграла важливу роль у розбудові факультету української філології. В нелегких умовах радянської комуністичної імперії вона стверджувала українську мову, наполегливо працювала над розвитком рідного слова. Її робота стала для нас високим стандартом наукової та освітньої діяльності», – підкреслив Я. В. Шрамко.

4

На пленарному засіданні було виголошено доповіді, присвячені актуальним питанням української філології, зокрема мовознавства, літературознавства, топоніміки, історії мови. Робота в секціях передбачала вивчення питань мови та культури, лінгвістики та поетики тексту, лінгводидактики в системі фахової підготовки.

5

З програмою конференції можна ознайомитися за покликанням. До 90-річчя від дня народження В. В. Явір було також створено біобібліографічний покажчик «Валентина Василівна Явір – українська вчена-мовознавиця (до 90-річного ювілею кандидата філологічних наук, професора кафедри української мови Криворізького державного педагогічного інституту / університету)», який підготували фахівці бібліотеки КДПУ.

25049
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок