Кафедра філософії
Криворізький державний педагогічний університет

06 грудня 2022 р. відбулося засідання наукового семінару кафедри філософії. Із доповіддю «Толерантність в контексті критичного мислення» виступила к. філос. н., доц. Н. П. Козаченко.

Протягом останніх шести місяців Надія Павлівна долучилася до роботи наукової групи кафедри логіки та методології науки Рурського університету  (м. Бохум, Німеччина). Під час академічної мобільності вона мала змогу обмінятися досвідом із колегами в царині дослідження критичного мислення та логіки. Академічна мобільність дала поштовх до дослідження взаємозв’язку концептів «толерантність» та «критичне мислення»; результати роботи були презентовані у доповіді.

Під час виступу на семінарі було висвітлено спільне між критичним мисленням і толерантністю: обидва поняття є інструментальними цінностями та пов’язані з категоріями норми та міри. У доповіді  зроблено спробу порівняти критичне мислення з аристотелівським поняттям "фронезис". У висновках зазначено, що толерантність – це процес, який пов'язаний зі встановленням мінімуму та мінімуму. Мінімум толерантності полягає в повному запереченні будь-якого соціального явища, а максимум – стосується повного прийняття соціальної практики. Зазначила, що максимум толерантності пов'язаний із категоріями «особа», «інші», «норма».

Члени кафедри філософії обговорили проблему потрактування поняття «норма» у різних суспільних науках. Розглянули зв'язок понять "толерантність" та "критичне мислення" з позиції Дж. Серля та Дж. Остіна. Порівняли підходи до критичного мислення з поглядом І. Канта.

семінар 6 грудня 2022

20939
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30