Кафедра філософії
Криворізький державний педагогічний університет

Справжні інтелектуальні змагання - так у трьох словах можна підсумувати ІІ фінальний тур олімпіади з філософії, який відбувся 1 березня 2017 року у Криворізькому державному педагогічному університеті. На досить короткий час олімпіада об'єднала в одному місці дійсно найкращих студентів університету з усіх факультетів. Майбутні історики, математики, географи, біологи, філологи, музиканти та знавці мистецтва зібралися разом обговорити питання етики у сучасному інформаційному просторі, моделі політичної етики, перспективи побудови відкритого демократичного суспільства у нашій державі.

f91UliphlRQ

Найбільш погодженим виявилось питання, пов'язане з поширенням тотожних з загальнолюдськими етичних норм і правил поведінки у віртуальній реальності, яка з кожним роком охоплює все більшу кількість населення на планеті і перетворюється на невід'ємну складову щоденної дійсності для людини будь-якого віку - соціальні мережі, спілкування у блогах, коментування та обговорення новин на різноманітних інформаційних ресурсах.

i2b7vm7nQw0

 

У той самий час найбільші дискусії викликала проблема вибору між двома моделями політичної етики: між наявною релятивною (макіавеллістською), відповідно до якої мета виправдовує усі засоби політичної боротьби, та бажаною гуманістичною (кантівською), згідно з якою у будь-якому випадку слід враховувати інтереси людини, а тому слід прагнути до порозуміння, створювати і використовувати політичні інституції, аби врешті решт досягнути такого бажаного «вічного миру» як всередині суспільства, так і на міжнародній арені.

ZIA kf6FiAQ

Підсумовувало філософські дебати питання перспектив побудови сучасного відкритого демократичного суспільства в Україні. Як виявилося, усі необхідні умови для цього у нашій державі вже наявні – виборність влади, свобода думки і слова, гарантування особистих, політичних, економічних та соціальних прав громадян, рівність усіх громадян перед законом і верховенство права. Єдине і чи не найголовніше, що необхідно для здійснення попперівського ідеалу «відкритого суспільства» в Україні, - активна освічена і небайдужа до себе, родини та держави людина-особистість, прикладом якої є усі учасники щорічної університетської олімпіади з філософії у Криворізькому державному педагогічному університеті.

1354
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30