Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

 15 та 21 січня 2022 року відбувалися у дистанційному форматі конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт з математики, інформатики, фізики, астрономії «Едісони ХХІ століття» учнями міста Кривого Рогу. Викладачі кафедри математики та методики її навчання КДПУ відгукнулися на запрошення адміністрації комунального закладу «Інноваційно-методичний центр» Криворізької міської ради і долучилися до оцінювання учнів робіт.

Методист центру Данилович Людмила Ярославівна та вчителі математики, фізики та інформатики Криворізького Покровського ліцею, на базі якого проходив захід, доклали чимало зусиль для організації конкурсу, розробки документів для оцінювання.

1ЕД2022

Оцінювання робіт та виступів відбувалося у три етапи: заочне оцінювання робіт за переліком критеріїв, постерні виступи учнів, виступи учнів на конференції.

Зокрема заочне оцінювання відбувалося за критеріями: аргументованість вибору теми дослідження, наукове/прикладне значення роботи; системність і повнота розкриття теми; вміння чітко та ясно викладати свої думки, критично осмислювати використані джерела; рівень виконання завдань, їх відповідність меті дослідження; відповідність вимогам оформлення дослідницьких робіт (науковий стиль мовлення, наявність всіх структурних елементів, коректність оформлення джерел та цитування, грамотність).


Значна частина представлених робіт має науково-прикладний характер, - розповідає голова журі секції №3 «Прикладна математика і математичне моделювання», доцент кафедри Тетяна Крамаренко. -  Багатьма учнями використано STEM-підходи у ході розробки теми. Наприклад, учениця 8-го класу Поліна Корж (КЗШ №123) застосовує різні методи  для обчислення площі Криворізького гранітного кар`єру: метод зважування, використання карти і додатків Google, здійснюється порівняння різних способів знаходження площ на прикладі реального об’єкта місцевості. Це дуже актуально та заслуговує на заохочення. Софія Мякушина  (8-й клас, КГ № 95) досліджувала, як фрактальну геометрію використовувати для обчислення периметра зони воронкоутворення шахти. 


Аспірант кафедри педагогіки КДПУ Руслан Калугін зазначає, що теми науково-дослідницьких робіт учениць 8-го класу Омельниченко Любові (КЦМГ, «Розробка додатку на android для діагностики оптимальних умов організації навчально-виховного процесу»)  і Марії Корнік "Моделювання оптимальних умов організації навчально-виховного процесу за допомогою мікроконтролерів" безумовно актуальні, зважаючи на широкі можливості застосування смартфонів у повсякденному житті людини і неабияку популярність цих пристроїв серед юнацької аудиторії. Відзначається наполегливість учениць у бажанні навчитися програмувати застосунки для мобільних пристроїв із операційною системою Android.


Доцент Лариса Олександрівна Черних звернула увагу юних дослідників на коректність оформлення робіт, цитування використаних джерел, формулювання  завдань дослідження. 

У цілому учні достойно представили виконані роботи, добре відповідали на питання членів журі конкурсу.

 

 

18281
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша